Festivalul Satelor Maramureșene – Paști în Maramureș va avea loc și în acest an la Sighetu Marmației - 8 ore în urmă
Fotbalul și ciorovăielile cu VAR-ul - 11 ore în urmă
Circulația auto va fi închisă temporar joi pe str. 1 Mai din Baia Mare - 12 ore în urmă
„Duminica la Florii”: Concert de pricesne la Mănăstirea Dealu Mare - 12 ore în urmă
Elevi ai Centrului de Educație Incluzivă și micuții de la Gradinița „Ion Creangă” au poposit la Muzeul Satului din Baia Mare - 12 ore în urmă
Lucacist calificat la etapa națională a Olimpiadei de Filosofie - 13 ore în urmă
Reținut după ce a furat o mașină, a lovit două autovehicule parcate și a agresat un bărbat. Nu are permis și era și băut - 14 ore în urmă
Premii frumoase obținute de elevi din cadrul Liceului Tehnologic de Transporturi Auto Baia Spriela la Concursul Național Made for Europe - 14 ore în urmă
Proiect de 10,85 milioane de lei pentru drumuri în Cicârlău - 14 ore în urmă
Crucea monumentală a fost montată pe Catedrala Mântuirii Neamului - 14 ore în urmă
Transport interurban gratuit pentru persoanele cu handicap grav și accentuat
Guvernul României a aprobat un proiect de Hotărâre inițiat de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, care modifică și completează Normele metodologice privind modul de acordare a drepturilor la transport interurban gratuit pentru persoanele cu dizabilități.
Beneficiarii vor putea utiliza serviciile de transport gratuit indiferent de județul în care au fost emise biletele de călătorie. Transportatorii pot decontare aceste bilete la direcția generală de asistență socială și protecția copilului din județul în care începe călătoria iar dacă nu există o convenție cu aceasta, biletele vor fi decontate la orice altă direcție generală de asistență socială care are un contract cu operatorul de transport, situată pe ruta călătoriei acestuia.
Conform Legii nr. 448/2006, persoanele cu handicap grav sau accentuat pot opta, la cerere, și pentru alte forme de sprijin de transport, cum ar fi primirea de bonuri de carburant pe suport hârtie, bonuri valorice pe suport electronic sau pentru decontarea cheltuielilor de carburant pentru autoturismele aflate în proprietatea acestora, a însoțitorului, a asistentului personal, a asistentului personal profesionist sau a familiei acestora.
Actul normativ ne specifică și cine poate emite carduri de carburant și condițiile în care direcțiile generale de asistență socială și protecția copilului pot încheia contracte. Cardurile pot fi utilizate în toate stațiile de carburanți și de alimentare pentru vehicule electrice din România. În cazul operatorilor economici cu autorizație valabilă, se aplică o procedură de autorizare simplificată, necesitând doar o notificare către Ministerul Finanțelor, fără a fi nevoie de alte formalități suplimentare.
Cheltuielile acoperite anual pentru alimentarea acestor carduri pot ajunge până la 1.500 de lei pentru persoanele cu handicap grav și maxim la 750 de lei pentru cele cu handicap accentuat, conform informațiilor furnizate de Ministerul Muncii.
Cardurile de carburant vor putea fi emise de unități autorizate de Ministerul Finanțelor, care poate revoca sau suspenda autorizația dacă acestea nu respectă prevederile legale.
Alexandra Dutca