Share
Special DirectMM: Trei ani de când maramureșenii au cunoscut pe pielea lor forța fabuloasă a naturii! Minitornada din 28 mai 2019, totul este aici!

Special DirectMM: Trei ani de când maramureșenii au cunoscut pe pielea lor forța fabuloasă a naturii! Minitornada din 28 mai 2019, totul este aici!

Special DirectMM: Trei ani de când maramureșenii au cunoscut pe pielea lor forța fabuloasă a naturii! Minitornada din 28 mai 2019, totul este aici!

În urmă cu aproape trei ani, municipiul Baia Mare a fost scena unor imagini apocaliptice, generate de o minitornadă pe orizontală. Pagubele au fost contabilizate zile întregi după ce furia naturii s-a abătut peste oraș, o mulțime de acoperișuri și autoturisme căzându-i pradă.

# Începuturile

În acea zi, la orele amiezii, Administrația Națională de Meteorologie a emis o informare meteo de vreme capricioasă valabilă până în dimineața de 1 iunie, dublată de un cod galben, valabil până în 29 mai, ora 12.00. Însă, meteorologii au avertizat că am putea avea și avertizări nowcasting, adică în derulare, pe termen scurt, pentru fenomene meteo imediate periculoase.

# Contextul meteorologic

Mai întâi, a fost emis cod portocaliu pentru o parte din Sălaj, iar apoi pentru Țara Codrului. Furtuna s-a deplasat cu putere, exact ca în 17 septembrie 2017, pe direcția SV – NE, adică exact către zona depresionară Baia Mare. De obicei, furtunile vin în Baia Mare ori dinspre vest, adică dinspre arealul Satu Mare – Seini, ori dinspre sud-est, adică dinspre Țara Lăpușului. Singurele excepții pe axa SV – NE au fost cele două superfurtuni, asimilate microtornadelor, din 17 septembrie 2017 și 28 mai 2019. Rafalele de vânt și grindina au generat prăpăd. Însă, cu toate acestea, codul roșu născut din codul portocaliu a ajuns în atenția cetățenilor, prin SMS, abia după circa șapte minute de la finalul furtunii care a izbit Baia Mare.

# Furia naturii s-a dezlănțuit într-un mod terifiant

În jurul orei 16.30, nervoasa furtună capătă tot mai multă putere de îndată ce se deplasează către nord-est. Mai întâi doboară un arbore din zona Două Veverițe, care cade peste o platformă care transporta trei mașini. Iar după ce mătură Codrul și Chioarul, izbește Baia Mare dinspre zona Gării. Frontul atmosferic de vreme severă se deplasează pe firul râului Săsar, mai întâi produce pagube în cartierul Meda, după care ia în piept zona cartierului Săsar, de la mall până la Buclă. Acoperișurile blocurilor de pe bulevardul Independenței sunt aruncate către nord în numai câteva clipe. Acestea se prăvălesc ori pe spații verzi și în grădini, ori pe carosabil, punând în pericol autoturismele parcate. Mai grav este că intră în scenă pelicula atmosferică de grindină, care face prăpăd. O mulțime de autoturisme situate în parcări, de la Buclă până mai jos de mall sunt efectiv ciuruite de bucățile de gheață.

La fel, pereții blocurilor. Mai ghinioniști sunt cei care au avut ferestrele către sud sau sud-vest. Aceștia s-au trezit cu geamurile sparte de gheața de dimensiunile unui ou de prepeliță.

# Viteza maximă a vântului – 104 km/h

Câteva străzi din cartierul Săsar – Iza, Alexandru Odobescu, Narciselor, Victor Babeș, Dimitrie Cantemir, Ciprian Porumbescu sau Victoriei – sunt, parțial sau integral, acoperite cu apă. Totul, în numai 20 de minute. Zona RFN a fost cea mai afectată de prăpăd. Ferestrele multor maramureșeni s-au făcut țăndări ca urmare a vântului care a atins, la rafale, 104 km/h. Așadar, am fost aproape de un uragan, pe care scara Beaufort (cu 12 trepte) îl confirmă atunci când viteza atinge 119 km/h. Așadar, am avut o a doua microtornadă în mai puțin de doi ani, după cea din 17 septembrie 2017, atunci când vântul a atins numai 94 km/h, însă furtuna a generat mai multe pagube, întrucât s-a manifestat pe arii mai extinse. În plus, vuietul grindinei și a vântului au băgat în sperieți oamenii, care s-au temut de ce este mai rău. Diferența între cele două megafurtuni a fost evoluția lor. În timp ce microtornada din 17 septembrie 2017 s-a manifestat mai degrabă pe verticală, cea din 28 mai 2019 s-a manifestat, mai degrabă, ca straight line winds, așadar, o microtornadă pe orizontală. (Pe lista furtunilor care au îngrozit Baia Mare s-ar mai putea adăuga și furtuna de zăpadă – Ciclonul Ciara – din 11 februarie 2020). Revenind la 28 mai 2019, trebuie spus faptul că furtuna violentă care s-a abătut asupra municipiului Baia Mare a fost vizionată în toată lumea. Imaginile cu grindina cât un ou, zgomotul generat de căderea acesteia, dar și cu acoperișurile care au căzut ca niște foi de hârtie au făcut înconjorul lumii. Meteorologi și pasionați de meteorologie, dar și internauți iubitori de senzațional au urmărit, cu sufletul la gură, imaginile surprinse în municipiul Baia Mare. Au fost și internauți care au punctat faptul că nu au mai văzut niciodată așa ceva, în timp ce alții au spus că de vină pentru faptul că natura a luat-o razna sunt poluarea și tăierile masive de pădure. Cert este că furtuna din acea zi a generat pagube semnificative atât în Baia Mare, cât și împrejurimi. Așadar, ar trebui să învățăm că nu este bine să supărăm mediul înconjurător, întrucât, mai devreme sau mai târziu, tot noi vom avea de plătit!

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu