Programul special de Sărbători al Bibliotecii „Petre Dulfu” - 1 oră în urmă
„MICUL PRINȚ”, spectacol pentru oameni mari, la Teatrul Municipal- Secția Păpuși - 2 ore în urmă
Revelionul băimărenilor: Concert și foc de artificii cu ocazia trecerii în anul 2025 - 5 ore în urmă
Omagiu lui Mihai Borodi – o seară dedicată artei și frumosului la Muzeul Etnografic al Maramureșului „Francisc Nistor” din Sighetu Marmației - 9 ore în urmă
Masca de sărbătoare din Maramureș – element remarcabil al teatrului popular - 9 ore în urmă
Noaptea trecerii dintre ani la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare - 9 ore în urmă
„Dulcele copilăriei” și alte povești culinare: Ateliere gastronomice la Muzeul Satului Maramureșean din Sighetu Marmației - 12 ore în urmă
Peste 20 de cupluri din Târgu Lăpuș au sărbătorit nunta de aur - 13 ore în urmă
Slujire arhierească la Catedrala Sfântului Iosif Mărturisitorul din Sighet - 14 ore în urmă
Bastionul Măcelarilor, simbol reprezentativ al orașului Baia Mare - în urmă
Special DirectMM:Retro Maramureș: În Baia Mare era viață bună iar salariile generoase mai ales în industrie în socialism! Cât era câștigul!
Special DirectMM:Retro Maramureș: În Baia Mare era viață bună iar salariile generoase mai ales în industrie în socialism! Cât era câștigul!
Municipiul Baia Mare avea, în perioada anilor comunismului, o viață bună. Existau fabrici și uzine, existau locuri unde băimărenii puteau să își petreacă timpul liber. Se mergea vara la strand, iarna la patinoar.
Salariile erau bune, mai ales pentru cei care lucrau în industrie. „Contrar părerii multora, nu era, de fapt, o uzină la care să se câștige mai mult. Adică, erau salarii puțin mai mari decât în industria ușoară, spre exemplu”, povestește Istvan L.
„Eu mi-am început cariera cu 1.200 lei pe lună, în anul în care eram stagiar. Am progresat la 1.500 lei, apoi, în fiecare an, am primit câte 50 sau 100 lei, astfel încât, în anii 70, când mi-am contractat apartamentul la bloc, a trebuit să plătesc o treime din salariul meu, adică 800 lei. În sectorul minier se câștiga foarte bine și știu că un șef de echipă câștiga și 10.000 lei pe lună. Eu am fost iginer și aveam 2.500 lei”, explică Istvan L.
Acesta recunoaște că în Baua Mare exista mediu poluat în acele vremuri, însă nu la proporțiile de care vorbea toată lumea. La îmbollnăvirea oamenilor, contribuia și regimul de viață pe care îl ducea. Spre exemplu, interlocutorul nostru a lucrat vreme de 35 de ani ca inginer la Combinatul Chimic și, explica el, este exemplul că Baia Mare nu era ala de poluat, el considerându-se un om sănătos.
C.Ț.