Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - 7 ore în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - 8 ore în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 12 ore în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 13 ore în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 13 ore în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 17 ore în urmă
Călătoria lui Anton Joseph la Nürnberg pe vremea COVIDULUI-19 – proză scurtă de Marian Ilea - 17 ore în urmă
Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - 18 ore în urmă
Elevii Ansamblului „Flori de Maramureș”, participanți ai Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Marmația” - 18 ore în urmă
Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 1 zi în urmă
Spectacol pe cer, al ploii de meteori, Orionide
Meteorii, sau „stelele căzătoare”, sunt bucăți mici de rocă sau praf care ard atunci când lovesc atmosfera Pământului. Ploaia de meteori Orionide este cauzată de praful și resturile lăsate în sistemul solar interior de cometa Halley (1P/Halley), care a traversat ultima dată sistemul solar interior în 1986 și va reveni în 2061. Aceasta se află în prezent în constelația Hydra, potrivit The Sky Live.
Adevăratele „stele căzătoare” vor lovi atmosfera Pământului la aproximativ 41 de mile pe secundă, în noaptea de 20 spre 21 octombrie, atunci când este la maxim curentul de meteori Orionide și pot fi văzute până la 20 de stele căzătoare pe oră. Ploaia de meteori Orionide a început joi, 26 septembrie, și se va încheia vineri, 22 noiembrie, cu o noapte de vârf foarte importantă, în noaptea de duminică, 20 octombrie, spre luni, 21 octombrie. Orionidele se pot observa după miezul nopții și până la răsăritul Soarelui, interval în care constelația Orion se află deasupra orizontului. Stelele căzătoare par a veni din constelația Orion, de aici venind și numele curentului: Orionide.
Este indicat ca observaţiile să se facă din afara orașului sau de la marginea lui, pentru că iluminatul public face ca majoritatea meteorilor să nu poată fi observaţi. Pentru ca ochii să se obișnuiască cu întunericul, nu trebuie privit ecranul telefonului sau alte lumini, măcar, cu 20 de minute înainte. Anul acesta, cerul va fi „stricat” de Lună, din moment ce faza de lună plină este în 17 octombrie. Ploaia de stele se va vedea mai slab din cauza luminii lunii.
Lăcrimioara ZOTA