Ziua Culturii Naționale: 175 ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu - 7 minute în urmă
Maramureșeanca Silvia Timiș, alături de alți artiști români, în turneu în America - 11 ore în urmă
Cele mai tari filme pentru pasionatii de ruleta - 11 ore în urmă
Proiect de suflet în Parohia Ortodoxă „Șesu-Mănăstirii” Rozavlea – „Nicio lună din anul 2025 fără rugăciune și binecuvântare în casa credincioșilor noștri” - 14 ore în urmă
Recitați o strofă din Eminescu și intrați gratuit la muzeu - 18 ore în urmă
Grădinița cu Program Prelungit Târgu Lăpuș organizează cea de-a IV-a ediție a Concursului regional „Eminescu – Luceafăr, Eu – o mică stea” - 18 ore în urmă
Băimăreanca Sara Nicole Sitar, campioană națională la tenis U14 - 18 ore în urmă
L-ați văzut? Un maramureșean e de negăsit de două săptămâni - 19 ore în urmă
Baia Mare introduce tarifarea sesiunilor de încărcare a autovehiculelor electrice în stațiile publice - în urmă
Donație valoroasă: Muzeul de Mineralogie Baia Mare deține cel mai recent mineral descoperit la nivel mondial, pe teritoriul României, într-un eșantion provenind din zăcământul Săsar - în urmă
Statistică a specialiștilor români!: În județul Maramureș ne bucurăm de vreme preponderent frumoasă în care precipitațiile sunt chiar puține în luna noiembrie!
Statistică a specialiștilor români!: În județul Maramureș ne bucurăm de vreme preponderent frumoasă în care precipitațiile sunt chiar puține în luna noiembrie!
Reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa (ABAST) au făcut publice în prima parte a lunii noiembrie prognoza realizată de hidrologi pentru toată țara noastră.
„În spațiul hidrografic Someș-Tisa, regimul hidrologic se va situa în general la valori cuprinse între 50-80% din mediile multianuale lunare. Se pot înregistra valori mai mici (30-50%) pe râurile din bazinele hidrografice: Iza, Tur, Someș și Crasna (n.red. – vezi harta atașată!).
Aceste prognoze sunt elaborate de către colegii noștri de la Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), în urma analizei elementelor statistice de medie şi lungă durată și vor fi actualizate prin prognozele de scurtă durată. Pe baza situaţiei hidrologice şi a evoluţiei factorilor meteorologici din momentul respectiv, în situaţiile în care se prognozează posibilitatea depăşirii cotelor de apărare, vor fi emise avertizări/atenționări hidrologice, inclusiv de fenomene imediate”, arată reprezentanții ABAST.
Trebuie spus că în luna aceasta am avut un episod de ploi local însemnate cantitativ pe arii extinse în intervalul aproximativ 4-7 noiembrie. Atunci am avut și lapovițe și ninsori la munte. Acum este așteptat încă un episod, dar cantitățile par a fi mai mici decât în cel anterior, după 19 noiembrie și posibil către a treia decadă a lunii în curs.
Cu un drum deci să precizăm și cea mai recentă prognoză de specialitate realizată de specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie pentru un interval de patru săptămâni!
În săptămâna 15-21 noiembrie, valorile termice se vor situa în jurul celor specifice pentru acest interval, în toate regiunile, iar regimul pluviometric va fi deficitar la nivelul întregii țări, dar mai ales în zonele montane. În săptămâna 22-28 noiembrie, temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această perioadă, pe întreg teritoriul României, iar cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru această săptămână, în toată țara. În săptămâna 29 noiembrie – 6 decembrie, temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări, iar cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile. În săptămâna 7-13 decembrie, mediile valorilor termice se vor situa în general în jurul celor specifice pentru această perioadă, pe întreg teritoriul României, iar regimul pluviometric estimat pentru această săptămână va fi local excedentar în regiunile extracarpatice, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval. Vom reveni cu amănunte!
C.Ț.