Artistul Paul Surugiu (Fuego) va concerta la începutul primăverii, la Baia Mare - 4 ore în urmă
Activitate a elevilor Liceului „Emil Racoviță,” dedicată marelui poet Mihai Eminescu - 5 ore în urmă
O nouă acțiune de căutare-salvare a Salvamont Maramureș - 5 ore în urmă
Programul Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul pentru duminică, 12 ianuarie - 6 ore în urmă
Cuvântul „MULȚUMESC” este sărbătorit pe tot globul, la data de 11 ianuarie - 6 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Liniștea care construiește încredere - 9 ore în urmă
În Ruscova se organizează „An Nou pe rit vechi” - 11 ore în urmă
În Târgu Lăpuș se va construi o creșă - 11 ore în urmă
Cum va fi marcată Ziua Culturii Naționale la Facultatea de Litere din Baia Mare - 12 ore în urmă
Artistul Florin Ștefan va susține un recital deosebit de nai la Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» - 12 ore în urmă
Străjer la 1307 înălțime: Pe cupola Maramureșului în funcțiune se află un obiectiv important! Radarul de pe Vârf Igniș, beneficii pentru populație!
Străjer la 1307 înălțime: Pe cupola Maramureșului în funcțiune se află un obiectiv important! Radarul de pe Vârf Igniș, beneficii pentru populație!
Reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa (ABAST) au publicat mai multe informații cu privire la Radarul de pe Vârful Igniș, cu precădere despre rolul și importanța acestuia pentru colectivitate.
„Este singurul sistem radar din rețeaua națională care acoperă în totalitate atât arealul superior al bazinului de recepție al râului Tisa, pe teritoriile românesc, ucrainean și ungar, cât și partea superioară, de pe teritoriul ucrainean, a bazinului hidrografic al Prutului. Raza sa de acţiune este de 230 de kilometri. Acest sistem de observare şi măsurare în timp real a parametrilor hidrometeorologici permite creşterea timpului de anticipare pentru elaborarea prognozelor meteorologice și hidrologice. Astfel, crește capacitatea de avertizare și, implicit, gradul de apărare a cetățenilor și a obiectivelor socio-economice la inundații.
În acest sens, un exemplu important este evenimentul petrecut în data de 23 iunie 2020. Măsurătorile efectuate de radar în timpul acestuia, referitoare la estimarea cantităților de precipitații înregistrate pe teritoriul ucrainean și la extinderea spațială pe care acestea s-au produs, au fost integrate în sistemul de monitorizare hidrometeorologică a bazinului hidrografic Tisa. Astfel, toate aceste informații obținute au permis anticiparea formării unei viituri importante pe râul Tisa și gestionarea eficientă a situației de urgență generate de aceasta. La acea dată, precipitațiile înregistrate pe teritoriul ucrainean au depășit, în mai puțin de o oră, 70 l/mp pe o suprafață mai mare de 100 de kilometri pătrați, ceea ce a generat viituri importante atât pe râul Tisa, cât și pe râul Prut. În timpul viiturii formate pe râul Tisa, la stația hidrometrică Valea Vișeului a fost depășită cota de pericol, aferentă codului roșu, cu 50 de centimetri”, arată Cristina Vădan, purtătorul de cuvânt al ABAST.
# Istoricul radarului
Ar mai fi de zis că în anul 2015, radarul a fost modernizat, prin trecerea la un sistem cu polarizare duală. De asemenea, în vara acestui an, radomul radarului Igniș a fost înlocuit. Puteți urmări, în timp real, intensitatea și evoluția cantităților de precipitații oferite de radarul Igniș aici: https://somes-tisa.rowater.ro/radar_ignis/index.php! Dar să descoperim povestea acestui obiectiv deosebit! Sistemul Radar de vârful Igniş din Munţii Gutâiului a fost dat în exploatare în anul 2001. Acesta a fost funcţional şi a acoperit necesităţile Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa până în anul 2003. Sistemul a funcţionat efectiv peste 28.700 de ore. Dar a fost trăznit. Din 2003 până în 2013 a fost nefuncțional. Radarul a devenit nefuncţional în urma defecţiunilor provocate de fluctuaţiile repetate, înregistrate la reţeaua de alimentare de pe Vârful Igniş (de pe linia terminală Boriştea), precum şi din cauza trăznetului, care a avariat radomul (sistemul de protecţie a antenei).
Dar la sistemul Radar hidro-meteo situat pe vârful Ingiş (1.307 metri altitudine) din Munţii Gutâiului, defect din anul 2003, lucrările de repunere în funcţiune au început în 2013, în urma reparaţiilor la o parte din componentele sistemului. Lucrările au început real în luna septembrie.
Investiţia iniţială, strict pentru Sistemul Radar, s-a ridicat la 1.250.000 euro. Execuţia lucrărilor pentru repunerea în funcţiune şi modernizarea sistemului, cu trecere la Sistemul de Polarizare Duală au fost estimate la 450.000 de euro. Dar ce îl face atât de important, v-ați putea întreba! Sistemul cu Polarizare Duală este la ora actuală cel mai performant sistem de radar meteo şi este introdus în ultimii ani pe scara largă în Europa Occidentală. El este considerat de specialişti ca fiind foarte necesar pentru furnizarea de date complexe şi fidele, care să fie folosite atât la întocmirea de prognoze meteo cât şi ca date de intrare la prognoza hidrologică. În 2013 s-a arătat că modernizarea sistemului radar prin trecerea la Polarizare Duală va îmbunătăţi semnificativ performanţele aparatului de pe Vârful Igniş, fapt care va permite o evaluare mai precisă, mai rapidă şi cu îmbunătăţirea timpilor de anticipaţie a fenomenelor meteorologice, fapt care s-a și întâmplat. De asemenea, sistemul cu Polarizare Duală permite creşterea timpului de anticipaţie a fenomenelor periculoase, care este un factor determinant pentru limitarea efectelor asupra comunităţilor, dând astfel populaţiei şi operatorilor economici posibilitatea de a reacţiona din timp, pentru protejarea vieţii cetăţenilor, a bunurilor şi a proprietăţilor. Pe baza informaţiilor generate de acest sistem se pot emite mesaje de avertizare meteo de tip ”nowcasting”, adică avertizări în timp quasi-real care vor fi utilizate în elaborarea de prognoze ultrarapide, pentru diminuarea pierderilor, în special vieţi omeneşti, în cazul producerii de viituri instantanee, în interiorul razei de 150 km. Totodată, sistemul acoperă şi determină potenţialul norilor şi din bazinul de recepţie aferent malului drept al râului Tisa, din arealul Transcarpatia – Ucraina. Aceste date sunt utilizate în elaborarea prognozelor hidrologice pe râul Tisa. Acest fapt îl face deosebit de important!
C.Ț.
Explicații foto, în ordine: Radarul Igniș, județul Maramureș / Priveliște spre Creasta Cocoșului și Gutâiul Mare, iar în plan îndepărtat Țibleșul / panoramă – în stânga Munții Oașului, în dreapta Pleșca Mare / priveliște de la balconul camerei de comandă din turnul radarului / imagine radar – 23 iunie 2020
Citește și