Numeroase premii oferite în cadrul Concursului Eparhial Online de Pricesne „Rugăciune și cântare în Postul Mare” - 39 minute în urmă
Doar un egal pentru Minaur la Suceava - 3 ore în urmă
Alexandru Baboș: Bisericile de lemn sunt o oglindă a comunităților - 5 ore în urmă
Polițiști în acțiune la Ulmeni. Acțiune de ecologizare - 7 ore în urmă
Naționala a coborât șapte locuri în clasamentul FIFA - 7 ore în urmă
Ungaria își ia tălpășița din Curtea Penală Internațională! Ce urmează? - 9 ore în urmă
Concertul de pricesne „Ierusalimul lui Iisus în inimile noastre” va avea loc în Vișeu de Jos în Duminica Floriilor - 10 ore în urmă
Festivalul Primăverii Băimărene: Distracție în acest weekend la Baia Mare Value Centre - 10 ore în urmă
Conferinţa ”Terapia prin «lumină vie»” plus o lansare de carte la Biblioteca Județeană - 10 ore în urmă
Pe simezele Galeriei de Artă UAP Baia Mare puteți admira expoziția „ÎNVIEREA” - 10 ore în urmă
Strigatul peste sat, un fel de „mass media” locală a străbunicilor noștri
Multe dintre vechile obiceiuri și tradiții din satul maramureșean încă se mai păstrează, însă altele, din păcate, au dispărut de tot. Altele sunt menținute în viață „artificial”, adică au loc doar pe scenă, de dragul turiștilor.
În noaptea de Anul Nou, unele obiceiuri aveau un rol foarte clar în comunitate. Unul dintre ele era „strigatul peste sat”, un fel de „mass media locală”. Mai precis, o ceată de tineri, bine informați striga, de pe un deal, pentru a avea acustica cea mai bună, tot ce s-a întâmplat în sat. Erau sancționate derapajele comportamentale, dar erau și lăudate persoanele cu realizări frumoase.
Legile nescrise ale satului trebuiau respectate cu sfințenie. „Legile nescrise ale satului nu se referă doar la cele de bun simț, care erau respectate cu strictețe. Se refereau la mult mai multe: la firea omului, dacă era leneș dacă era harnic; dacă îl stăpâneau anumite metehne, cum ar fi băutura; dacă îi plăcea să vorbească într-un limbaj trivial (înjurături), sau pe ton de ceartă, era certăreț, scandalagiu”, spune muzeografa Janeta Ciocan.
„De exemplu, dacă cineva era prins că a furat de la cineva din sat, sau adulterul, toate acestea erau făcute publice la Anul Nou. Dar, de asemenea, și lucrurile bune erau anunțate cu această ocazie”, mai arată muzeografa.
Strigatul peste sat era doar o formă de comunicare a știrilor. Gura satului însă era o adevărat „instituție”, care funcționa foarte bine și de care se temeau în special tinerii.
Una dintre replicile memorabile pe care le-a primit muzeografa Janeta Ciocan a fost de la un bătrân trecut de 90 de ani, prin anii 2000, când l-a întrebat dacă tinerii pe vremea lui aveau obiceiul să bea. „Mi-a zis: vai, domnucă, cum să bem? Că dacă ne vedeau mamele fetelor că bem, ne mai puteam însura? Că dacă voiai să te atingi de fată ziceau: du-te, că acela nu-i bun de nimic. Nu a fi în stare să te țină pe tine și pe prunci.”