Share
Suntem în zodia arșiței: Maramureș rămâne sub cod roșu până în weekend. Disconfort termic accentuat în orașele județului. Recomandările CJSU

Suntem în zodia arșiței: Maramureș rămâne sub cod roșu până în weekend. Disconfort termic accentuat în orașele județului. Recomandările CJSU

Vremea este foarte caldă în Maramureș și se va menține așa în zilele de 24 și 25 iunie. Rămânem sub incidența unui cod roșu de val de căldură și disconfort termic accentuat.

Indicele temperatură-umezeală a atins pragul critic de 80 de unități în Baia Mare, Sighetu Marmației și Târgu Lăpuș, în reședința de județ acest lucru întâmplându-se încă de la ora 11.00. Valorile au urcat către 84 unități, mai exact 83,4 valoare maximă înregistrată în Baia Mare.

Atât azi, 24 iunie, cât și mâine, 25 iunie, sunt așteptate temperaturi extreme și disconfort termic deosebit de accentuat. Zonele afectate sunt, conform Administrației Naționale de Meteorologie, județele Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj și Maramureș. Mai exact, joi și vineri (24 și 25 iunie) în județele Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj și Maramureș se vor înregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei. Acestea vor fi cuprinse între 39 și 41 de grade, iar în nord-vest între 35 și 38 de grade. În cursul nopții valorile termice nu vor coborî, în general, sub 20…24 de grade. Temperatura resimțită a ajuns în 24 iunie la 41 grade la orele după-amiezii.

CJSU Maramureș recomandă cetățenilor să evite în perioadele de caniculă și disconfort termic expunerea la soare, mai ales în intervalul orar 10.00-18.00. Specialiștii menționează că trebuie reduse deplasările care nu sunt esențiale, respectiv evitate locurile aglomerate și neventilate, Este important ca populația să consume între 2 și 4 litri de lichide pe zi, fără a aștepta apariția senzației de sete, fructe și legume proaspete. Pentru a preveni deshidratarea trebuie evitat consumul de băuturi care conțin cofeină, zahăr, respectiv băuturi alcoolice, dar și a alimentelor ușor perisabile. Este indicată la ieșirea în exterior purtarea de îmbrăcăminte lejeră, subțire, din țesături/fibre naturale, în culori deschise, purtarea de pălării și a ochelarilor de soare. De asemenea, se recomandă eliminarea efortului fizic intens, mai ales în orele de vârf. În perioada de caniculă și disconfort termic trebuie acordată o atenție deosebită copiilor, persoanelor vârstnice sau cu dizabilități, cărora li se va oferi în mod regulat lichide. Aparatele de aer condiționat trebuie reglate astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Categoriile de persoane afectate de caniculă și un indice de temperatură umezeală ridicat sunt: bolnavii cronici, bolnavii astmatici, cardiaci, hipertensivi, cei cu boli endocrine (hipertiroidienii, hipotiroidienii sau cele cu afecțiuni ale suprarenalei), precum și persoanele obeze. În perioadele de caniculă și disconfort termic (umiditate) aerul pare greu respirabil,

„Ceea ce se întâmplă în momentul de față vine cumva la antipozi față de ce a fost săptămâna trecută: dacă atunci ne-am cam murat de atâta apă, săptămâna asta ne cam trec apele. Și ne vor trece în continuare, din cauza faptului că avem de-a face cu o situație de blocaj atmosferic, în sensul în care circulația atmosferică s-a reorientat astfel încât în momentul de față, sudul, estul continentului are parte de un aer foarte cald dinspre nordul Africii. Temperaturile vor continua să crească pe măsură ce acest aer va avansa în continuare către zona aceasta și clar vom avea parte de vreme foarte, foarte caldă. Situația însă nu va continua la nesfârșit. Undeva la sfârșitul acestei săptămâni ne așteptăm totuși la un reviriment din punct de vedere termic. Începe vara și automat vom avea și situații în care temperaturile pot să rămână ridicate zile în șir. Dacă e să ne gândim retrospectiv, e o situație cu care ar trebui să ne fi învățat, cel puțin în ultimii 20 de ani, pentru că situații cu episoade lungi de caniculă am tot avut”, a explicat, la Digi24, climatologul Simona Andrei.

Temperaturi neobișnuit de mari pentru această perioadă au fost înregistrate de asemenea în mai multe capitale din sudul și estul Europei. Temperatura în Moscova a ajuns la 34,7% grade Celsius, fiind egalat un record vechi de 120 de ani.

„Categoric vorbim despre schimbări climatice, de 20 de ani tot atragem atenția. La Moscova este un record pentru luna iunie, dar să ne aducem aminte că a mai trecut Rusia prin perioade cu caniculă. În 2010 a urmat o secetă cumplită și au avut loc multe incendii. De asemenea, zona siberiană a avut parte de temperaturi foarte ridicate și episoade de arderi de vegetație”, a spus Simona Andrei.

C.Ț.

 

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu