Toți copiii școlari din Pirita vor ieși la tradiționalul săniuș - 7 ore în urmă
În ciuda vremurilor moderne, cântecul, jocul și portul tradițional maramureșean sunt duse mai departe cu drag și respect - 7 ore în urmă
Elevii sunt invitați să se înscrie la cea de-a IV-a ediție a Proiectului Eparhial Cultural-Teologic „Mihai Eminescu – poet român al rugăciunii și meditației” - 8 ore în urmă
Fotograful maramureșean Ilie Tudorel vernisează la Madrid expoziția „Comorile României” - 11 ore în urmă
PS Timotei Sătmăreanul a slujit în această duminică la Mănăstirea Măriuș - 14 ore în urmă
Rezultate bune obținute de Academia de Şah Maramureş la Nyíregyháza - 14 ore în urmă
Cum va fi marcată Ziua Culturii Naționale la Muzeul Satului din Baia Mare - 16 ore în urmă
În Baia Mare se organizează un atelier practic de literație pentru învățători și educatori - 16 ore în urmă
Tradiție și culoare: Sighetu Marmației a găzduit a XXXII-a ediție a Festivalului Internațional de Colinde, Datini și Obiceiuri de Iarnă la Ucraineni - 16 ore în urmă
Maramureșencele Nicola Codrea și Sara Sitar, vicecampioane naționale la categoria U14 dublu fete la Campionatele Naționale Individuale Indoor - 18 ore în urmă
Sunteți invitați să admirați expoziția „Cămașa Maramureșeană – tradițIE și măiestrIE”
Cu ocazia Zilei Universale a Iei Românești, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș și Vivo Mall Baia Mare vă invită la expoziția „Cămașa Maramureșeană – tradițIE și măiestrIE”.
Vernisajul va avea loc joi, 20 iunie, de la ora 17.00, la parterul Vivo Mall, iar expoziția va putea fi vizitată până în 30 iunie.
„Bunurile, de mare însemnătate pentru cultura tradițională a Maramureșului, vor fi expuse într-un spațiu neconvențional, accesibil tuturor, tocmai pentru a scoate în evidență faptul că elementele identitare sunt cu noi indiferent de loc.
Expoziția pune în centrul atenției cămașa specifică celor patru zone etnografice ale județului Maramureș – Chioar, Codru, Lăpuș și Maramureșul Voievodal. Sunt cămăși cusute cu măiestrie și migală, de multe ori la lumina opaițului, pe timp de iarnă, atunci când femeia avea timp să intre în lumea minunată a miticului și a frumosului.
Parte integrantă din expoziție sunt imaginile sugestive realizate de fotografii Mariana Scubli, Gabriel Motica, Vasile Chira, Vlad Dumitrescu, Dan Griga și Marius Ionuțaș, care surprind discret oameni, simboluri, tradiții și obiceiuri.
Expoziția constituie o panoramă asupra diversității elementelor fundamentale ale cămășii: material, croi, dispunerea ornamentelor și cromatica, oferind vizitatorului posibilitatea de a remarca frecventa reîntoarcere la motivele etnice.
Momentul artistic va fi susținut de către Ansamblul ,,Doina Lăpușului” din comuna Lăpuș”, informează cei de la Muzeu.