Share
Superbă tradiție de primăvară în satele maramureșene: Între activitățile de sezon și adevărata veselie, în Lăschia, la Măsurișul autentic românesc!

Superbă tradiție de primăvară în satele maramureșene: Între activitățile de sezon și adevărata veselie, în Lăschia, la Măsurișul autentic românesc!

Superbă tradiție de primăvară în satele maramureșene: Între activitățile de sezon și adevărata veselie, în Lăschia, la Măsurișul autentic românesc!

Este știut faptul că Maramureșul abundă efectiv de tradiții și obiceiuri care captează atenția celor care asistă la ele. Una dintre tradițiile caracteristice primăverii este măsurișul oilor.

Acest obicei pastoral are loc primăvara, atunci când oile sunt separate de miei.  Măsurișul, odată cu trecerea timpului a devenit o manifestare de amploare care îmbină folclorul muzical-coregrafic și portul popular cu obiceiurile și tradiția. Iată mărturisirea lui Vasile Chira, student, anul II, specializarea Etnologie, Centrul Universitar Baia Mare, cu privire la eveniment. De fapt, este mai mult decât mărturisire, este un jurnal de cercetare!

Un jurnal de cercetare

„O practică specifică primăverii și care marchează începutul unui nou an pastoral este „Măsurișul”. În Lăschia, nu departe de Biserica de lemn „Nașterea Maicii Domnului”, construită în 1868, pe o uliță strâmtă și pietruită, observ tractoare mergând încet, încolonate. E semn că dacă mă țin după ele, sigur voi ajunge și eu în vârful dealului, unde oamenii au ales loc bun pentru stână. Ajuns aici, strâng mâna profesorului meu Florin Pop și caut să mă integrez în atmosfera faină creata de mulțimea de oameni prezenți. Rânduiala începe cu montatul staulului, spovedania ciobanului și binecuvântarea oamenilor și a turmei, apoi fiecare proprietar își mulge oile și măsoară laptele.

În anul acesta, la micuța stână din Lăschia sunt aproape două sute de oi cu capre amestecate… Oamenii mai în vârstă spun că prin anii ’80-’90 în sat erau șapte sute de oi, dar de atunci tot scade numărul lor… Presiunea mulsului trece după măsurarea laptelui, chipurile oamenilor se luminează , semn că se apropie momentul de veselie. Pe iarba verde, crudă, pături multe sunt așternute și pe ștergarele din mijloc se pun de toate. Bucate de sărbătoare, de dăruire și de împărtășire cu ceilalți participanți.

Chiar dacă până în acel moment te-ai simțit străin, acel sentiment dispare când vezi primirea caldă și îmbierea din toate părțile de a te așeza cu ei la masă și a închina un pahar, de a gusta din bucatele făcute în casă… Pentru că nu ai cum să refuzi, e musai să treci pe la fiecare!

E un bun prilej să vorbesc cu oamenii și să descopăr că nu doar pe profesorul meu și pe fostul șef de post din Dumbrăvița îi recunosc printre cei adunați pe dealul din Lăschia: “Lumea asta-i mică !” – peste tot pe unde merg, sigur dau de cineva cunoscut sau avem prieteni comuni… Fiecare măsuriș, din fiecare sat, are un mod propriu de desfășurare, dar bucuria momentului și speranța luminoasă a oamenilor la începutul unui nou an pastoral, cred pot fi resimțite la fel peste tot. De aceea zic că mi-aș cumpăra și eu două ”oică”, doar de dragul de a fi „la oi” și de a putea să le fiu alături oamenilor faini în aceste momente de bucurie! Le mulțumim sătenilor din Lăschia pentru ziua frumoasă, pentru primirea și bunăvoința lor! Bunul Dumnezeu să le dea sănătate și un an cât mai rodnic și bogat!”, arată Vasile Chira, pe pagina oficială de Facebook a Specializării Etnologie a Centrului Universitar Nord Baia Mare, cu privire la evenimentul de la Lăschia, comuna Copalnic-Mănăștur, 22 aprilie 2023.

C.Ț.

Foto – Vasile Chira


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu