Fără vize pentru SUA, din 31 martie 2025 - 8 ore în urmă
Marea aliniere a planetelor, fenomen astronomic rar la începutul anului 2025 - 8 ore în urmă
Huberta – proză scurtă de Marian Ilea (I) - 18 ore în urmă
Încă o zi liberă pentru bugetari, în 2025 - în urmă
Duminică seară, de vizionat „Pictorul de pancarte” de Marian Ilea, la Teatrul Ararat - în urmă
Artistul Paul Surugiu (Fuego) va concerta la începutul primăverii, la Baia Mare - 1 zi în urmă
Activitate a elevilor Liceului „Emil Racoviță,” dedicată marelui poet Mihai Eminescu - 1 zi în urmă
O nouă acțiune de căutare-salvare a Salvamont Maramureș - 1 zi în urmă
Programul Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul pentru duminică, 12 ianuarie - 1 zi în urmă
Cuvântul „MULȚUMESC” este sărbătorit pe tot globul, la data de 11 ianuarie - 1 zi în urmă
„Superluna albastră” a putut fi admirată și în România
Cea mai mare și mai strălucitoare lună plină din 2024 a putut fi admirată luni noapte și în România. Superluna albastră, așa cum este numită de specialiști, este un fenomen astronomic rar. Ultima a fost în urmă cu 15 ani. A fost un spectacol, spun astronomii, prin felul în care au fost percepute dimensiunea și strălucirea satelitului natural al Pământului. A putut fi observată și cu ochiul liber. Nu a fost nevoie de binoclu sau de telescop. Este una din zilele din an când avem lună plină seara și luna se vede toată noaptea. Luna răsare când apune soarele și apune când răsare soarele, deci este toată noaptea pe cer. Luna a coborât mai jos de orizont, așa că a părut mai mare, așa cum pare și soarele la răsărit.
Potrivit specialiștilor, am asistat la două evenimente astronomice care s-au petrecut la mică distanță: apariția lunii pline și momentul în care s-a apropiat cel mai tare de planeta albastră.T otuși, pe cer nu s-a văzut o lună albastră. Numele este mai degrabă o poreclă și este legat de raritatea evenimentului, care se întâmplă o dată la câțiva ani, și nu de culoarea sa. Ultima superlună albastră a putut fi văzută pe cer în 2009, iar următoarea, după cea de acum, își va face apariția în 2037, după estimările astronomilor.
Fenomenul poate influența și viața animalelor nocturne. Pentru că luna strălucește mai tare, acestea pot deveni agitate. Inclusiv unii oameni resimt schimbări de dispoziție și energie.
Lăcrimioara ZOTA