Share
Susține și tu!: Se strâng fonduri pentru publicarea noului Dicționar de regionalisme și arhaisme din Maramureș. Vezi cum poți ajuta!

Susține și tu!: Se strâng fonduri pentru publicarea noului Dicționar de regionalisme și arhaisme din Maramureș. Vezi cum poți ajuta!

O nouă apariție editorială importantă în Maramureș este la câțiva pași de apariție. Însă, pentru ca lucrarea documentată (ediția revizuită și completată) de Dorin Ștef să vadă lumina tiparului mai este nevoie de câțiva pași, iar câțiva dintre aceștia trebuie să fie din rândul cititorilor noștri. Lucrarea se anunță a fi un document și merită să se afle în bibliotecile din județul Maramureș. Dăm citire profilului lucrării și al autorului!

Titlul lucrării: Dicționar de regionalisme și arhaisme din județul Maramureș. Ediție revăzută și adăugită. Autor: Dorin Ștef. Număr pagini: 426. Format: 23,5 x 16,5 cm.

Lansare estimată: aprilie 2021. Difuzare: În rețeaua bibliotecilor județene, comunale, universitare, muzeale, la sediile institutelor de lingvistică și a facultăților de litere, precum și la vânzare liberă.

Valoare proiect: Pentru finalizarea proiectului este nevoie de suma de 7.150 lei, reprezentând exclusiv cheltuielile de tipărire a lucrării.

Cum poți susține acest proiect? Achiziționând în avans cel puțin un exemplar din lucrare (la prețul de 50 lei) sau donând o sumă de bani. Alege una din opțiunile de donație afișate pe acest site.

De ce să donezi? Pentru că iubești tradițiile, obiceiurile și graiul din Maramureș. Pentru că îți pasă de locul în care te-ai născut. Pentru că dorești să îți aduci contribuția la o campanie de conservare a valorilor spirituale din Maramureș.

Ce primești în schimb dacă donezi? Fiecare donator va primi un exemplar din lucrare, cu titlu gratuit, cu dedicație și autograf din partea autorului.

# Prezentare carte

Această lucrare este o ediţie revăzută şi adăugită a Dicţionarului de regionalisme şi arhaisme din Maramureş. Prima ediție: 2011. A doua ediție: 2015. Ediția de față (a treia) are peste 7.800 de intrări, din care 6.700 sunt cuvinte propriu-zise, iar 1.100 sunt variante lexicale.

Articolele glosate cuprind, după caz: cuvântul titlu, indicaţii gramaticale, variante lexicale, menţionarea valorii de cuvânt învechit / arhaic, sensuri, citate ilustrative, sinonime locale, forme derivate în antroponimia şi toponimia locală, localitatea sau zona în care a fost semnalat, anul consemnării, prima atestare documentară şi soluţii etimologice.

Ponderea termenilor-titlu definiţi o reprezintă cuvintele cu circulaţie regională, unele dintre ele specifice doar Maramureşului (regionalisme lexicale). Apelativele comune fondului lexical al limbii române au fost reţinute doar în măsura în care acestea prezentau anumite particularităţi locale de ordin semantic (regionalisme semantice). Cu mult mai puţine sunt variantele fonetice în raport cu limba standard (regionalisme fonetice), respectiv termenii la care s-a înregistrat prezenţa sau lipsa unor afixe în raport cu limba standard (regionalisme gramaticale).

Un argument pentru realizarea acestui lexicon se referă la necesitatea recuperării și conservării valorosului fond lingvistic din Maramureș, care este supus, în momentul de față, unui accelerat și ireversibil proces de dezintegrare, sub imperiul globalizării culturale.

Acest dicționar are o contribuție importantă la Dicționarul Tezaur al Limbii Române, în condițiile în care cercetarea a vizat o prețioasă arie laterală. Astfel, am consemnat câteva sute de termeni inediți, majoritatea derivate (cu prefixe, sufixe, regresive), apoi variante ale unor termeni atestaţi, sensuri neatestate, dar şi împrumuturi (îndeosebi din limba maghiară, germană şi ucraineană).

# De același autor:

Miorița s-a născut în Maramureș, Editura Dacia, Colecția Universitaria, Cluj Napoca, 2005; Istoria folcloristicii maramureșene, Editura Ethnologica, Seria Cultura Tradițională, Baia Mare, 2006; Antologie de folclor din Maramureș, Editura Ethnologica, Seria Cultura Tradițională, Baia Mare, 2007; A treisprezecea elegie. Evanghelia după Nichita, Editura Dacia, Colecția Discobolul, Cluj Napoca, 2007; Maramureș brand cultural, Editura Cornelius, Baia Mare, 2008; Dicționar de regionalisme și arhaisme din Maramureș (DRAM), Editura Ethnologica, Seria Cultura Tradițională, Baia Mare, 2011; 2015; Dicționar etimologic al localităților din Maramureș (DEL-MM), Editura Ethnologica, Seria Cultura Tradițională, Baia Mare, 2016.

Date personale și mai multe informații despre activitatea literară a autorului puteți afla accesând linkul: https://ro.wikipedia.org/wiki/Dorin_%C8%98tef

Contact: Dorin Ștef / Tel. 0770288308 / Email: stefdorin@yahoo.com.

ACTUALIZARE – „În prima săptămână a campaniei de strângere de fonduri (derulată pe platforma sprijina.ro) pentru tipărirea ediției a treia a “Dicționarului de regionalisme și arhaisme din județul Maramureș”, s-au alăturat proiectului 39 de susținători, care au donat, în total, 3.291 lei, ceea ce înseamnă 46% din suma necesară pentru tipărirea lucrării (7.150 lei).

Majoritatea susținătorilor sunt maramureșeni, dar am avut plăcuta surpriză să constat că proiectul a fost susținut de persoane din mai multe regiuni ale țării. Le mulțumesc tuturor.

Vreau să precizez că fiecare persoană care a donat o suma de bani va primi un exemplar din lucrare, cu autograful autorului, indiferent dacă a solicitat sau nu o recompensă afișată pe platformă. Bineînțeles, cu condiția să nu fie o donație anonimă, respectiv să mă ajute cu adresa poștală.

Apreciez enorm interesul pentru acest proiect, care vizează conservarea patrimoniului imaterial din Maramureș. Mai curând decât ne putem imagina, termenii consemnați în acest Dicționar se vor transforma într-o colecție de arhaisme”, a scris Dorin Ștef.

DONEAZĂ pe sprijina.ro –.> AICI!

DirectMM.ro susține acest demers!

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu