La Centrul Cultural Pastoral din Sighet puteți admira două engolpioane din colecția Justinian Arhiepiscopul - 1 oră în urmă
Idealitate - 2 ore în urmă
Executare silită la primăria Șieu - 2 ore în urmă
Un nou vaccin nazal împotriva Covid-19 intră în teste - 2 ore în urmă
Pinocchio își sărbătorește aniversarea pe 7 februarie - 2 ore în urmă
Desculț și înghețat, salvat după o operațiune dramatică - 2 ore în urmă
Evaluarea cervidelor după urme pe zăpadă în Parcul Național Munții Rodnei - 2 ore în urmă
Tezaurul de aur de la Sarasău s-a întors în țară - 3 ore în urmă
Proiectul variantei ocolitoare Baia Mare a primit avizul pozitiv al Comitetului Interministerial - 4 ore în urmă
Semnarea contractelor la Primăria Repedea - 4 ore în urmă
Tabăra „Munte și rugăciune”: Steagul Episcopiei Maramureșului și Sătmarului a fost arborat pe cel mai înalt vârf montan din România
Asociația Tinerilor Ortodocși ai Catedralei Episcopale Maramureșene (ATOCEM), cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, au pornit într-o expediție pe cel mai înalt vârf montan din România – Vârful Moldoveanu, 2544 m, Acoperișul României.
Plecarea în Tabăra „Munte și rugăciune” a avut loc vineri, 6 octombrie, de la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, cu oprire la Mânăstirea Curtea de Argeș, închinundu-ne și rugându-ne Sfintei Filoftea de la Argeș și aducând un omagiu regilor și reginelor iubitori, făuritori și întregitori de țară și neam.
Sâmbătă dimineața s-a pornit din localitatea Corbi de Piatră pe un drum forestier de aproximativ trei ore și apoi a urmat propriu zis urcarea, aproximativ șase ore, iar coborârea aproximativ cinci ore.
Pe tot parcursul traseului am fost însoțiți de alpinistul Bogdan Ciupuliga, Cristina Mihuș și pr. Ionuț Pleș, președintele ATOCEM (el fiind promotorul acestei drumeții), care s-au asigurat ca pe acest traseu agresiv cu toții să ajungă sus în vârf, unde au arborat drapelul României și steagul Episcopiei.
Duminică, cei 24 de tineri au mulțumit lui Dumnezeu, participând la Sfânta Liturghie la biserica din localitatea Corbi de Piatra.
„Când urci pe acoperișul României realizezi multe, ca de exemplu, îți dai seama de frumusețea acestei lumi în general și de frumusețea acestei țări în special.
Pe parcursul drumeției, de cele mai multe ori când priveam spre ținta mea, Moldoveanu, și spre traseul anevoios și lung pe care-l mai aveam de parcurs, părea că nu se mai termină, astfel mă apuca deznădejdea. Însă, de fiecare dată, când îmi puneam capul în pământ și-mi vedeam de pașii mei mărunți, murmurând în taină rugăciunea lui Iisus, drumul meu se scurta, deznădejdea dispărea și mă cuprindea o pace. De aceea și în viață nu trebuie să ne amăgim privind mereu spre idealurile cele mai înalte, căci nu le vom atinge în felul acesta NICIODATĂ, ci ancorați în prezent, avându-l pe Hristos drept model, înaintăm în viață spre mai bine pas cu pas, înțelegând că nu destinația e câștigul, ci călătoria.
Ajungând la altitudinea de 2544m, realizezi cât de puternic te-a făcut Dumnezeu. „Micșoratu-l-ai pe dânsul cu puțin față de îngeri, cu mărire și cu cinste l-ai încununat pe el.” (Psalmul 8, 5). Însă realizezi că acea putere nu e de la tine, ci vine de la Dumnezeu, atât în mod direct, cât și indirect prin aproapele, care te încărca cu această putere când vedeai că are nevoie de ajutorul tău sau când tu aveai nevoie de ajutor și cel de lângă tine nu întârzia să ți-l ofere. Doar împreună putem reuși să urcăm pe cele mai înalte piscuri, să creăm o societate prosperă și să ne mântuim. Doar punându-l pe cel de lângă noi în fața noastră”, a spus Ciprian Mihai Rus.
„Traseul a fost agresiv comparativ cu Munții Rodnei, care sunt mai „dulci”!” – a precizat și Cristina Mihuș.
„Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”, transmit cei din cadrul ATOCEM.
L.C.H.