Share
Târg, atelier gastronomic și interactiv, concert de pricesne – toate în cadrul evenimentului „Dorul pâinii de ACASĂ” de la Muzeul Satului Baia Mare

Târg, atelier gastronomic și interactiv, concert de pricesne – toate în cadrul evenimentului „Dorul pâinii de ACASĂ” de la Muzeul Satului Baia Mare

În acest weekend, 10-11 august, la Muzeul Satului din Baia Mare va avea loc ediția a III-a a manifestării „Dorul pâinii de ACASĂ”.

Evenimentul se desfășoară în parteneriat cu Centrul Culturii Tradiţionale Maramureş, Asociația Rădăcinilor Străbune și Școala Rădăcinilor Străbune. Acesta are loc sub egida Luna Diasporei în Maramureș, proiect inițiat de Consiliul Județean.

Sâmbătă, 10 august

  • 14.00 – 20.00 – Târg de Sfântă Mărie „Bun de Maramureș” și demonstrații de măiestrie ale meșterilor populari;
  • 14.00 – 17.00 – Atelierul gastronomic „De la bobul de grâu, la pâinea caldă, susținut de Școala Rădăcinilor Străbune.

Duminică, 11 august

  • 14.00 – 20.00 – Târg de Sfântă Mărie „Bun de Maramureș”;
  • 14.00 – 18.00 – Atelier interactiv „Instalații tehnice tradiționale românești, miniaturi” – Andrei Avram
  • 17.00 – 18.00 – Concert de pricesne „De Sfântă Mărie Mare”.

Vor bucura sufletele celor prezenți următorii interpreți: Maria Mihali-Achim, Ana Hossu, Amalia Remețan, Maria Voevod, Diana Topan, Vasile Boiciuc-Rogneanu, Mărioara Pop, Radu Pop, Hermina Danci, Ioan Corneștean, Măriuca Verdeș.

Acest concert nu va fi unul obișnuit, ci și unul educativ, oferind explicații de la cum cântecele religioase interpretate de diac în biserică au ajuns să fie preluate de artiști și duse în altă formă.

„Subiectul evenimentului e legat de felul în care a evoluat cântecul religios. Înainte era cântat de dieci, și chiar o să fie prezent unul acolo la Muzeul Satului. Acesta va explica cum se cânta în biserică, când, în ce moment al Sfintei Liturghii. După aceea, cum a apărut corul, cum au apărut dirijorii de cor și cum a fost preluat cântecul religios de către interpreții de muzică populară, care transmit mesajul în altă formă.

Diacul cânta cântecele religioase în cadrul Sfintei Liturghii, iar interpreții le-au preluat de acolo și le-au adus în fața spectatorilor. Deci, nu va fi un simplu spectacol, e și un eveniment educativ. Povestea cu pâinea de sâmbătă are legătură cu concertul de duminică. Pentru că în timpul Sfintei Împărtășanii cu Trupul și Sângele Domnului se cântă priceasna la biserică”, precizează prof. Măriuca Verdeș.

Așadar, sunteți invitați să luați parte la un eveniment frumos, în cadrul căruia nu doar că vă veți simți bine, dar veți avea și de învățat!


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu