Share
Te poți infecta cu coronavirus în piscină?; Ce spune despre asta profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS

Te poți infecta cu coronavirus în piscină?; Ce spune despre asta profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS

Înotul practicat în apă cu clor este sigur, în principiu, pentru că apa este dezinfectată, dar pe de altă parte, depinde cât de mare e densitatea de persoane într-o piscină, a declarat, luni seară, la Digi24, profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății și președinte al Societății Române de Microbiologie.
Dacă sunt prea multe persoane în piscină și contactul este prea apropiat, există posibilitatea contaminării, pentru că atunci când înoți mai sunt secreții, mai și expectorezi câteodată, iar masca nu se poate folosi. Nu este exclus însă să se inventeze un tip special de mască pentru înot, spune profesorul Rafila.
Vorbind despre măsurile de relaxare așteptate de toată lumea, Alexandru Rafila a spus că în sălile de sport ar putea fi autorizate, la un moment dat, desfășurarea de activități, pentru că aparatele de obicei sunt distanțate și se pot dezinfecta după utilizare. Condiția este să nu intre prea multe persoane într-o astfel de sală. Sporturile în echipă vor putea și ele să fie reluate, în anumite condiții, inclusiv cantonamentele. Dacă echipele stau în cantonament două săptămâni și au un meci ulterior înseamnă că niciun sportiv nu este bolnav, pentru că cele două săptămâni sunt ca un soi de carantină, a explicat Alexandru Rafila.
Deși atât de dorită, reluarea unor competiții și activități sportive ar putea avea și un efect mai puțin plăcut: ar putea fi vorba, de pildă, de o scumpire a biletelor și abonamentelor, pentru că și costurile acestor activități vor crește pentru a face față noilor condiții. „O să fie mai greu să aduci spectatorii, iar sporturile de echipă fără spectatori sunt un surogat care probabil nu va avea succes pe termen lung și probabil că trebuie găsită și aici o soluție. În general, evitarea aglomerației o să fie cheia de boltă și dacă discutăm de transporturi, și dacă discutăm de activități sportive. Implicit, cred că o să crească foarte mult costurile acestor tipuri de activități, inclusiv ale transportului aerian”, a avertizat profesorul Rafila.

Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu