Share
Teiul de la Băsești, o destinație de vacanță cu iz de istorie

Teiul de la Băsești, o destinație de vacanță cu iz de istorie

Localitatea maramureşeană Băseşti are o mare rezonanţă istorică datorită lui George Pop de Băseşti. Aici s-a născut şi a trăit marele om de stat, cel care a prezidat Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, la 1 Decembrie 1918.  El a fost considerat artizanul Marii Unirii.  Pe lângă casa memorială, recent renovată, în Băsești mai sunt locuri încărcate de istorie şi simboluri ale Marii Uniri. Pe Dealul Viei Doamnei, în apropierea casei memoriale, se află Mănăstirea Greco-Catolică, locul în care George Pop de Băseşti a avut grădină, livadă și vie.

În spatele mănăstirii se află „Teiul Unirii„, un tei multisecular, un tei minunat la umbra căruia se află o masă şi băncuţe, locul în care George Pop de Băseşti se întâlnea cu Vasile Lucaciu, Vasile Goldiş, Ioan Raţiu, Ion I. C. Brătianu, Nicolae Titulescu, Nicolae Iorga, Nicolae Filipescu, Vintilă Brătianu, Vasile Lucaciu, Iuliu Maniu, Iosif Vulcan, Petre Dulfu şi cu mulţi alţi demnitari români.E locul unde s-au născut iniţiativele care au împlinit visele neamului românesc.
Aici, s-au luat cele mai importante decizii privind Unirea, teiul bătrân fiind martor la cele plănuite de fruntașii mișcării naționale, el devenind un simbol pe stema Băseştiului, cunoscut azi ca „Teiul Unirii”. Teiul Unirii are peste 300 de ani, aproximativ 30 metri înaltime și un diametru de aproape patru metri. Pentru mulți dintre locuitorii comunei Băsești, acest tei este un monument istoric încă VIU, ce amintește de omul care a făcut istorie.

Se spune despre Teiul Unirii că ramurile sale semnifică cele trei provincii istorice româneşti, iar sub umbra coroanei sale conducatorii naţiei române, conduşi de George Pop de Băseşti au pus la cale tactica şi strategia de unificare a Transilvaniei cu România, eveniment care s-a înfăptuit la data de 1 decembrie 1918.

Lăcrimioara ZOTA


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu