Share
Teiul Unirii, locul de întâlnire al unor demnitari veniți în vizită la marele om politic George Pop de Băsești

Teiul Unirii, locul de întâlnire al unor demnitari veniți în vizită la marele om politic George Pop de Băsești

Localitatea Băsești este cunoscută în special datorită marelui om politic, George Pop de Băsești. Acesta și-a luat și numele localității sale natale. Este inutil să mai amintim că a prezidat Marea Adunare Națională de la Alba Iulia la 1 decembrie 1918. De altfel, este considerat „artizanul” Marii Uniri.

În Băsești mai există casa memorială a omului politic. Însă casa nu e singurul simbol care amintește de momentele importante din istorie, ce au legătură cu această localitate.

Ionel Mesaroș, fiu al satului și cadru militar în rezervă, documentează o carte despre viața politicianului. El face publice frânturi din acel volum, în mediul online. Într-una dintre acestea vorbește despre „Teiul unirii”, aflat în spatele mănăstirii din localitate. Aici au avut loc multe întâlniri între oameni importanți ai vremii, care veneau în vizită la politician.

Locul de întâlnire al demnitarilor veniți în vizită

„În spatele mănăstirii se află un tei bătrân la umbra căruia se află o masă şi băncuţe, locul în care George Pop de Băseşti se întâlnea cu Vasile Lucaciu, Vasile Goldiş, Ioan Raţiu, Ion I. C. Brătianu, Nicolae Titulescu, Nicolae Iorga, Nicolae Filipescu, Vintilă Brătianu, Vasile Lucaciu, Iuliu Maniu, Iosif Vulcan, Petre Dulfu şi cu mulţi alţi demnitari români. E locul unde s-au născut iniţiativele care au împlinit visele neamului românesc”, scrie autorul.

„Toţi aceşti oameni veneau la Băseşti ca la <Mecca ro­mână>. Da­că Blajul a fost cel care a dat <lu­mi­nă> în Ardeal, prin şcolile sale deosebite, de un­de <a răsărit soarele românilor>, cum spunea Ion Heliade Rădulescu, Băseştiul a fost locul în care <s-a copt> Marea Unire”, mai spune el.

De asemenea, mai arată autorul, „aici, s-au luat cele mai importante decizii privind Unirea, teiul multisecular fiind martor la cele plănuite de fruntașii mișcării naționale, el a devenind un simbol pe stema Băseştiului, cunoscut azi ca <Teiul Unirii>”.

Oc­tavian Goga, la împlinirea a cinci ani de la stin­ge­rea lui Geor­ge Pop de Băseşti, spunea într-o adu­na­re care a avut loc chiar, în sat: „E un capitol de istorie na­ţio­nală în cripta de la Băseşti. Epi­goni ai ţării mele, mergeţi la ea să învăţaţi dra­gostea de neam!”.

Sursa foto: Ionel Mesaroș


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu