Casiana Bordea din Bogdan Vodă a obținut premiul I la Festivalul-Concurs Interjudețean „Cap de primăvară, talente din școală” - 8 ore în urmă
S-a pus piatra de temelie pentru noua biserică din Groși - 9 ore în urmă
„De Dragobete”, spectacol folcloric la Centrul Cultural din Sighetu Marmației - 11 ore în urmă
Maramureșul a cucerit publicul la Târgul de Turism al României – ediția de primăvară - 12 ore în urmă
Voleibalistele de la CS Marta revin pe teren - 12 ore în urmă
Sport și competiție în Fărcașa: „Comuniada” și-a desemnat câștigătorii - 12 ore în urmă
Borcutul Trestia, un izvor valoros, aflat la doar câțiva kilometri de Baia Mare - 12 ore în urmă
Radu Jude premiat la Berlinală cu Ursul de Argint, pentru cel mai bun scenariu - 13 ore în urmă
Dicționarul Centrului Artistic Baia Mare. Artiștii Școlii Hollósy (XIX) - 14 ore în urmă
Noi oportunități pentru unitățile de creștere și procesare a cărnii de pasăre - 15 ore în urmă
1228 de tineri maramureşeni în Marea Adunare Națională de la Băsești (GALERIE FOTO)
Sâmbătă, la Băseşti au sosit 1.228 de tineri și de elevi din unități școlare din județ. Numărul nu e întâmplător ales, făcând trimitere la cei 1.228 de delegaţi sosiţi cu credenţionalele de pe întreg cuprinsul Transilvaniei, în 1918, la Alba Iulia, pentru a face Marea Unire. Această Mare Adunare simbolică de la Băseşti – satul de naştere al lui George Pop de Băseşti şi localitatea în care este înmormântat preşedintele de onoare al Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia – și-a propus să marcheze Centenarul Marii Uniri din 1918.
.
PS Părinte Episcop Iustin a oficiat un Te-Deum urmat, apoi, de Slujba Parastasului după George Pop de Băseşti şi tot neamul lui, pentru membrii Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia şi pentru toţi cei căzuţi de-a lungul veacurilor pentru unitatea de neam şi de ţară.
Acad. prof. dr. ing. Emil Burzo, preşedintele Filialei Cluj a Academiei Române, a susţinut o comunicare legată de importanţa şi semnificaţia Marii Uniri din 1918 pentru istoria poporului român şi al celui transilvănean, în mod special.
”Astăzi capitala Maramureşului este în Băseşti şi, totodată, este şi capitala tineretului, pentru că, iată, un proiect care a pornit timid, în final s-a realizat atât de frumos şi a adunat atât de mulţi tineri, grupuri de tineri din majoritatea comunelor Maramureşului, încât L-aţi impresionat şi pe Dumnezeu, că a trimis o rază de soare, pentru că toată săptămâna a plouat – şi ne-am rugat pentru acest lucru, să vină ploaia, că a fost nevoie. Astăzi aţi adus lumina şi frumuseţea Maramureşului şi împodobiţi această zi importantă, în care ne-am hotărât să arătăm unitatea noastră şi să ne arătăm uniţi de Centenar, pentru că anul acesta sunt 100 de ani de la Marea Unire” – a spus PS Părinte Episcop Iustin.