Au început preselecțiile pentru INSIEME Music Festival, ediția a II-a - 45 minute în urmă
Elevii au zi liberă de Unirea Principatelor Române - 2 ore în urmă
80 de litri de ulei uzat, colectat în campania „Un mediu sănătos începe de acasă” - 2 ore în urmă
În Boiu Mare: Sprijin pentru montarea gratuită a panourilor fotovoltaice - 2 ore în urmă
Ziua Unirii Principatelor Române va fi marcată și la Sighetu Marmației - 3 ore în urmă
Imagine de colecție cu clopotele care au fost instalate pe actualul Palat Episcopal Ortodox din Sighetu Marmației - 5 ore în urmă
Slujire arhierească la Parohia Ortodoxă „Nașterea Maicii Domnului” din Săpânța - 6 ore în urmă
Grupul tradițional Zestrea organizează „Șezătoare la Rogoz” - 16 ore în urmă
Donald Trump a devenit cel de-al 47-lea președinte al SUA - 16 ore în urmă
Mătușa Irina din Sârbi ne zâmbește din „camera bună”, în care toate țesăturile au fost făcute de mâinile sale - 17 ore în urmă
20 de localitați maramureșene incluse în zonă infectată cu pestă porcină
Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală de la București a confirmat prezența virusului pestei porcine africană lîn probele prelevate de la acest porc. Imediat s-au luat măsurile necesare.
Zona infectată. ”S-a procedat la stabilirea zonei infectate pe o suprafață de 8 kmp – ce include cinci fonduri de vânătoare, respectiv 20 de localități: Hovrila, Buteasa, Codru Butesii, Întrerâuri, Berchezoaia, Remecioara, Berchez, Ciolt, Șomcuta Mare, Vălenii Șomcutei, Buciumi, Stejera, Curtuiușu Mare, Durușa, Valea Chioarului, Mesteacăn, Boiu Mare, Prislop, Aspra și Preluca Nouă. În fondurile de vânătoare din zona afectată se dispun măsuri de recoltare integrală a mistreților prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin pândă și dibuire” – a precizat prefectul Vasile Moldovan.
Zona tampon are o suprafață de 5 kmp și include 11 fonduri de vânătoare din județul nostru și un fond de vânătoare din județul Sălaj, dar și localitățile Remetea Chioarului, Finteușu Mare, Copalnic, Iadăra, Poșta, Curtuiușu Mic, Fericea.
Măsuri ce vizează porcii domestici
Directorul adjunct al DSVA Maramureș, Vasile Pop, a precizat că nu sunt înregistrate cazuri de pestă la porcul domestic în județ, dar că boala este virală și extrem de contagioasă. Ca atare a precizat care sunt măsurile ce se impun a fi aplicate.
- inventarierea porcinelor domestice din zona infectată
- interzicerea circulației animalelor domestice (ovine, caprine, bovine, porcine, cabaline, etc) prin incinta pădurilor
- intrarea și ieșirea în/ din pădure a persoanelor fizice și juridice care transportă masă lemnoasă, respectiv a utilajelor se va realiza numai prin puncte stabilite de către ocoalele silvice și comunicate la DSVSA Maramureș.
- luarea măsurilor de dezinfecție de către reprezentanții DSVSA, împreună cu gestionarii fondurilor de vânătoare
- supraveghere clinică a exploatațiilor de porcine din zona infectată de către echipe din cadrul DSVSA Maramureș sau medicii veterinari de liberă practică concesionari, cu aplicarea de măsuri de restricționare a mișcării animalelor.
- luarea măsurilor de biosecuritate specifice (igienă corespunzătoare) pentru reducerea riscului de propagare a virusului pestei porcine africane.
- depozitarea integrală în spații frigorificea mistreților vânați de către gestionarii fondurilor de vânătoare până la sosirea rezultatelor de laborator.
- interdicția organizării de aglomerări de animale pe raza localităților
Cetățenii care identifică porci mistreți morți în pădure, pe fondurile de vânătoare, sunt rugați să anunțe autoritățile administrației publice locale și autoritățile sanitar-veterinare, respectiv să întreprindă măsuri de prevenție. Se recomandă populației să evite a intra în contact cu animalul mort, tocmai pentru a preveni apariția de focare în gospodăriile populației.