O casă din Baia Mare a fost cuprinsă de foc - 10 ore în urmă
Patinaj artistic – românca Julia Sauter la Campionatul European - 10 ore în urmă
Crin Antonescu validat de PNL drept candidat al Coaliției - 10 ore în urmă
Palmares impresionant obținut de elevii Liceului „Petru Rareș” Târgu Lăpuș la Concursul Internațional de Poezie „Ocrotiți de Eminescu” - 11 ore în urmă
Cele mai vechi urme de locuire din Eurasia, pe teritoriul României - 14 ore în urmă
Cine sunt elevii maramureșeni clasați pe podium la Concursul Interjudețean de Matematică ,,Argument” - 14 ore în urmă
În duminici și sărbători, numeroși credincioși urcă dealul la Mănăstirea Petrova - 14 ore în urmă
Doi elevi de la Colegiul de Artă din Baia Mare, premii deosebite la Concursul Internațional de Interpretare Muzicală ”Emanuel Elenescu” - 15 ore în urmă
PS Timotei Sătmăreanul a slujit la Mănăstirea Bixad - 16 ore în urmă
Șezătoarea din Suciu de Sus a creat o punte între generații - 16 ore în urmă
Clacă la secerat în Coruia: Obiceiurile agrare întâlnite în Țara Chioarului au fost readuse la viață cu prilejul coacerii grânelor (FOTO ȘI VIDEO)
Joi, 30 iulie, de la ora 17.00, în Coruia – sub Vii, la Lenuța Petrii lu’ Ștefan de pă Dâmb – a fost organizată o clacă la secerat.
În cadrul evenimentului au fost revitalizate obiceiuri agrare întâlnire în Țara Chioarului cu prilejul coacerii grânelor. Potrivit organizatorilor, manifestarea a fost una reușită.
„Luna lui cuptor este cunoscută în satul tradițional ca fiind cea care încununează munca țăranului cu frumoasele spice de grâu. În după-amiaza zilei de joi, 30 iulie, am reconstituit o clacă la secerat în satul Coruia, cu oameni harnici din comuna noastră și chiar ne-am bucurat de prezența lăturenilor așa cum sunt numiți cei din localitățile apropiate.
Reușita acestui eveniment se datorează implicării în primul rând cu sufletul și apoi cu munca efectiv, a tuturor celor care au răspuns afirmativ invitație noastre. Bineînțeles că acest eveniment organizat de noi cei de la Centrul de Informare Turistică Săcălășeni nu ar fi fost posibil fără sprijinul administrației locale din Săcălășeni, a domnului primar și domnului viceprimar, iar pentru coordonarea și buna desfășurare a evenimentului a colegilor din cadrul instituției. De asemenea, le mulțumim colaboratorilor noștri – Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, reprezentat de doamna director Monica Mare și Centrul Județean pentru Promovarea Culturii Tradiționale Maramureș din cadrul căruia a fost alături de noi domnul Grigore Simionca.
Evenimentul a fost la prima ediție, însă ne dorim să fie doar începutul unei prospere și longevive serii de activități cultural tradiționale pe care le vom organiza în scopul promovării moștenirii culturale pe care străbunii noștri ne-au lăsat-o și astfel familiarizându-i pe cei mai tineri cu viața țăranului de altădată”, a declarat Diana Denisa Țicală, Agent de Turism departamentul Centrul de Informare Turistică Săcălășeni.
L.C.H.
Foto și video: Gabriel Motica
Claca la secerat in Coruia, Țara Chioarului
Gepostet von Gabriel Motica am Donnerstag, 30. Juli 2020