Share
Diplome de cetățean de onoare la Borșa

Diplome de cetățean de onoare la Borșa

În 19 septembrie, la Baia Borșa, în fața Monumentului Minerului din apropierea fostului sediu al Întreprinderii Miniere, într-o atmosferă de melancolie și recunoștință, s-a desfășurat ceremonia de decernare a „Diplomelor de cetățean de onoare” a orașului Borșa, pentru două personalități care au activat în domeniul valorificării zăcămintelor de substanțe minerale utile din Munții Maramureșului și au avut o contribuție decisivă la dezvoltarea economică, dar și socio-culturală a zonei Borșa și a Maramureșului Voivodal.

Este vorba despre geologul profesor universitar academician Mircea Socolescu (postmortem) și inginer de mine Partenie Hărănguș. La eveniment a fost prezent directorul Muzeului de Mineralogie Baia Mare, conf. univ. dr. ing. Ioan Denuț, invitat să preia diploma oferită acad. Mircea Socolescu, în lipsa identificării unor urmași ai domniei sale.

Mircea Socolescu, de profesie inginer geolog, a activat ca și profesor la Facultatea de Geologie și geografie din București, ca geolog-șef la Trustul de Prospecțiuni, Explorări și Deschideri de Mine Noi din București și ca expert în cadrul Comisiei Republicane de Rezerve Geologice. Contribuția majoră pe care avut-o a constat în elaborarea pentru prima dată a unui proiect de explorare strategică și sistematică, privind întregul ansamblu al structurilor filoniene din masivul Toroiaga, care a condus la conturarea unui potențial de resurse, ce a constituit baza de materii prime pe o perioadă îndelungată. Ca răsplată, la cererea minerilor, orizontul principal de explorare-exploatare a zăcământului Toroiaga (cota 1410) a fost denumit – Mina Socolescu.

Partenie Hărănguș și-a început activitatea în producție ca tehnician minier la Exploatarea Mineră Baia Sprie, urmând și absolvind apoi cursurile Facultățiii de Mine din Petroșani și obținând diploma de inginer minier. În această calitate a lucrat la Exploatarea Minieră Baia Borșa, ca șef de sector, șef de mină și a condus-o, în calitate de director general, mai bine de 10 ani. În perioada cât a fost la cârma mineritului borșan – E. M. Baia Borșa devenind cea mai mare întreprindere minieră din țară, cu o capacitate de peste 1 milion de tone pe an și peste 6.000 de angajați – au fost executate lucrări complexe și în premieră: iaz de mare capacitate la Novăț,  tehnologii de exploatare noi, cel mai complex funicular din țară, pentru transportul minereului de la Mina Gura Băii la Uzina de Preparare.

Ceremonia a debutat printr-un moment religios – un parastas întru pomenirea lucrătorilor din minerit, care de-a lungul timpului și-au pierdut viața, oficiat de preoții de la Parohia Ortodoxă Baia Borșa, informează reprezentanții Muzeului de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu