Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Cum să treci prin durere și să mergi mai departe - 13 minute în urmă
De nouă ani, Viorelia Butcure din Cupșeni realizează adevărate bijuterii din mărgele - 2 ore în urmă
Se anunță un nou weekend plin cu distracție pe Pârtia Olimpică Borșa - 2 ore în urmă
Ați văzut-o? O femeie din Vișeu de Jos e de negăsit de câteva zile - 3 ore în urmă
„Povestea vasului de lut” continuă la Muzeul de Istorie și Arheologie Maramureș - 3 ore în urmă
2024 – anul expozițiilor, evenimentelor și digitalizării la Muzeul de Mineralogie din Baia Mare - 7 ore în urmă
Ziua Culturii Naționale a fost celebrată și la Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” Baia Mare - 7 ore în urmă
Concursul regional „Eminescu – Luceafăr, Eu – o mică stea” din Târgu Lăpuș a reunit și de această dată foarte mulți participanți talentați - 7 ore în urmă
Lect. dr. Dan Siserman a lansat cartea „Vremea magicienilor. Wittgenstein, Benjamin, Cassirer, Heidegger și marele deceniu al filosofiei (1919–1929)” - 8 ore în urmă
Teatrul Ararat, turneu în Germania și Austria cu spectacolul ”Pe mine, mie… redă-mă” - 8 ore în urmă
Două zile de petrecere la Săcălășeni, la Festivalul ”Tradiții chiorene” (GALERIE FOTO)
Sâmbătă și duminică, în comuna Săcălășeni a avut loc cea de-a XII-a ediție a Festivalului ”Tradiții chiorene”. Evenimentul a fost organizat de Primăria și Consiliul Local Săcălășeni împreună cu Asociația ”Cireșarii din Coruia” și în parteneriat cu Consiliul Județean.
În prima zi a evenimentului, atât comunitatea locală, cât și invitații au participat la un festival ecvestru, care s-a desfășurat la baza sportivă din Săcălășeni și s-a încheiat cu un spectacol folcloric oferit de artiști locali de toate vârstele. Pe terenul de fotbal din Coruia au fost organizate meciuri de oină între echipele locale Dinamic Coruia, Voința Coruia și echipele invitate – Școala Gimnazială ”George Coșbuc” Medieșul Aurit, Școala Gimnazială Remetea Chioarului, AS Măgura Coaș. Activitățile sportive s-au încheiat cu un meci amical de fotbal disputat între echipa gazdelor și cea a musafirilor.
Duminică, sărbătoarea a debutat cu săvârșirea slujbei religioase la Biserica “Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, după care localnicii și invitații s-au încolonat într-o impresionantă paradă a portului popular. În același cadru festiv a avut loc și înmânarea diplomelor de cetățeni majori ai comunei tinerilor care împlinesc anul acesta 18 ani, dar și a diplomelor pentru cuplurile care serbează nunta de aur în 2019.
Buna dispoziție a fost asigurată printr-un spectacol folcloric oferit de Ansamblul “Florile Chioarului” din comuna Săcălăşeni, Ansamblul ”Dorulețul” din Coaș, ”Florile Ceahlăului” din Neamț, ”Cosăul” din Budești și artiștii Irina Conț, Augustin Hoban, Maricica Mihoianu Balău și Nea Mitică.
În același interval s-a dat startul concursului ”Cel mai bun gulaș”, iar ceaunele au fost pregătite de cinci echipe: consilierii locali, Asociația ”Vânătorii și pescarii”, Asociația ”Cireșarii” din Coruia, echipa de fotbal ”Gloria” Culcea și o echipă compusă din personalități locale.
Pentru tineri s-a organizat, în aer liber, ”discoteca anilor ‘80” la baza sportivă a comunei Săcălășeni și i-a avut ca protagoniști pe artiștii ”Trupei de marți”. Petrecerea s-a încheiat cu un foc de artificii.
Cea de a XII-a ediție a Festivalului ”Tradiții chiorene” a fost finanțată de Consiliului Județean Maramureș din bugetul județului cu suma de 35.000 de lei.