Spectacol pentru copii: ”Gulliver în țara păpușilor” - 46 minute în urmă
Un an de întâlniri ale elevilor la limonadă cu polițiștii - 2 ore în urmă
Expoziția „Noi și ele”, autor Felix Aftene, va fi vernisată la Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» - 2 ore în urmă
Înfrângere acasă pentru Minaur - 2 ore în urmă
”Retro Parada Primăverii”: Expoziţie şi paradă de vehicule istorice în Baia Mare - 3 ore în urmă
Timp de ani de zile, ororile s-au ascuns sub masca unei grădinițe - 3 ore în urmă
Ziua Mondială a Conștientizării Autismului, marcată de Spitalul Județean Baia Mare în cadrul Centrului de Terapii Alternative Althera - 3 ore în urmă
America vs. Pinguinii: Trump declară război comercial insulelor Nelocuite! - 3 ore în urmă
Statul plătește mii de euro pentru sere și solarii - 4 ore în urmă
Elena Lupescu, mărturii dintr-o iubire sfârșită brusc - 4 ore în urmă
Dragomireşti a fost declarat „oraş martir” al luptei anticomuniste
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat vineri legea prin care localitatea Dragomireşti din judeţul Maramureş a fost declarat „oraş martir” al luptei anticomuniste, potrivit basilica.ro.
Senatul a adoptat proiectul, ca prim for sesizat, în data de 23 aprilie, Camera Deputaţilor a votat decizional pe 20 octombrie.
„În semn de omagiu adus membrilor grupului de rezistenţă anticomunistă din Munţii Ţibleşului şi ca o alinare pentru urmaşii celor care au luptat împotriva regimului comunist ateu, oraşul Dragomireşti, judeţul Maramureş, se declară «Oraş-martir» al luptei anticomuniste”, prevede legea promulgată de şeful statului.
Măsurile luate împotriva grupului de rezistenţă au fost dure, fiind arestate peste 150 de persoane din Dragomireşti. Au urmat chinuri şi ani grei de temniţă pentru cei care s-au opus regimului comunist.
Printre victime s-a aflat şi Chiş Ion, student la Teologie Ortodoxă.
În proiectul de lege se face referire şi la „preţul suprem” plătit de Mănăstirea Ortodoxă din Dragomireşti situată în Valea Prihodiştii, care a fost „incendiată de trupele de securitate deghizate în ţărani cu straie de iama de pe Valea Mara, (complet diferite de straiele ţărăneşti din Dragomireşti) în noaptea de 13 spre 14 septembrie 1949”.
„Din cenuşă a fost recuperată doar o cădelniţă şi Icoana Maicii Domnului cu Pruncul Iisus, aceste doua relicve stând la baza reconstruirii în acest moment a Mănăstirii Sf Ilie de la Dragomireşti”, mai scrie basilica.ro.