Viorica Pop și aportul său deosebit în păstrarea culturii tradiționale din Țara Lăpușului - 10 ore în urmă
De vorbă cu talentata Alexandra Țară: „Muzica mă face să mă simt împlinită și sper ca, prin darul meu, să pot aduce bucurie și emoție celor care mă ascultă” - 12 ore în urmă
Mâine, în Baia Mare: Ceremonial militar și religios cu ocazia împlinirii a 15 ani de SMURD - 12 ore în urmă
Spectacol de Mica Unire organizat de Școala Populară de Artă din Baia Mare - 14 ore în urmă
Huberta – proză scurtă de Marian Ilea (II) - 16 ore în urmă
La Colegiul „Vasile Lucaciu” se organizează o simulare a examenului de admitere la Facultatea de Medicină și Farmacie din Oradea - 18 ore în urmă
Retrospectiva anului 2024 la Muzeul de Etnografie și Artă Populară Maramureș - 18 ore în urmă
Apel umanitar: O mamă și 13 copii au nevoie de lemne, haine și alimente - în urmă
În această duminică: Liturghie arhierească la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia - în urmă
Serviciul de Anatomie Patologică al Spitalului Județean Baia Mare va fi dotat cu echipamente performante - în urmă
”Festivalul Ceaunelor” de la Baia Sprie, un regal al papilelor gustative (GALERIE FOTO)
În recentul weekend, la pensiunea Maya’s Events din Baia Sprie – evident, în aer liber – a avut loc a III-a ediție a ”Festivalului ceaunelor”, organizată de cluburile din cadrul AJVPS Maramureș. Au fost la un loc pasionații de vânătoare și cei de pescuit, precum și invitații lor. Așa se face că în ceaunele de acolo s-au preparat gulaș și tocăniță cu carne de vânat, dar și ciorbă de pește – făcută din două feluri de pește, așa cum numai pescarii știu să o gătească. Dar nu a lipsit nici balmoș-ul, care să echilibreze cumva bogăția de carne roșie și carne albă. Vânătorii au pus la bătaie și excelentele mezeluri vânătorești: salam și pastramă de mistreț sau de căprior. A fost un adevărat regal al papilelor gustative.
La atâtea ceaune, nu a putut lipsi concursul pentru cel mai bun ceaun vânătoresc și pescăresc. Pescarii maramureșeni au fost reprezentați de Clubul Baia Mare, așa încât nu au avut concurență la ciorba pescărească. În schimb, la mâncare vânătorească (gulaș, tocăniță) a fost mare luptă. A câștigat Grupa 44 Remetea Chioarului, urmată de grupele Agriș și Remecioara. Grupa din Bârsana și-a adjudecat titlul pentru ”Cel mai bun stand”. S-au acordat multe diplome, atât pentru rezultatele de la festival, cât și pentru performanțele obținute pe fondurile de vânătoare sau în apele cu pește. S-au depănat povești pescărești și vânătorești, care au fost stropite cu cuvenitele licori. Toți participanții au recunoscut că, la această ediție, organizarea a fost foarte bună, fiind de departe cea mai reușită de până acum, care a oferit o sâmbătă de neuitat.
Festivalul a început mai timid la Nistru, de la a doua ediție mutându-se la Baia Sprie, iar acum a ajuns la maturitate, punând pe el o primă patină de tradiție.