George Simion reacționează la apelul lui Ponta și Georgescu - 11 ore în urmă
Anchetatori și criminaliști la Moisei, după focuri de armă suspecte - 11 ore în urmă
În urmă cu 72 de ani, Iuliu Maniu se stingea în închisoarea din Sighetu Marmației - 12 ore în urmă
Se împlinesc 69 de ani de la uciderea lui Gheorghe Pașca din Săliștea de Sus – cel mai longeviv luptător anticomunist din Maramureș - 12 ore în urmă
Guvernul taie la jumătate fondurile pentru „Noua Casă” - 12 ore în urmă
Prof. dr. Ion Copoeru a susținut la Centrul Universitar Nord Baia Mare conferința „Întâlniri în sălbăticie. Un cadru conceptual pentru a investiga interacțiunile om-animal” - 12 ore în urmă
După 23 de ani de activitate, luptătorul băimărean Ionuț Rogoz anunță că se retrage; Ultimul său meci va avea loc în 24 mai - 13 ore în urmă
Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare celebrează 85 de ani dela nașterea lui Leschian Vasile - 14 ore în urmă
Sighetu Marmației începe renovarea energetică cu fonduri europene - 14 ore în urmă
Investiții în viitorul comunei Mireșu Mare - 14 ore în urmă
S-a lansat broșura „Aspecte istorice inedite în Țara Chioarului. Biserica de lemn din Săcălășeni” și vernisat expoziția de spăcele și cămeși de Chioar (GALERIE FOTO)
Sărbătoarea populară a Sânzienelor a fost marcată în Săcălășeni prin două evenimente culturale, care au adus în atenția publicului o fărâmă din moștenirea culturală și istorică din Țara Chioarului.
Mai exact, cu începere de la ora 12:00, la Biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului” din localitate a avut loc lansarea broșurii „Aspecte istorice inedite în Țara Chioarului. Biserica de lemn din Săcălășeni”, eveniment organizat de Asociația ROST, în parteneriat cu autoritățile județene și comuna Săcălășeni. Proiectul cultural constituie prima cercetare dendrocronologică completă a unei biserici din Țara Chioarului. Interpretarea datelor obținute și analiza arhitecturală îi aparțin arhitectei Laura Zaharia, președinte al Asociației ROST și militant activ pentru conservarea arhitecturii tradiționale în județul Maramureș.
Câteva elemente de istoric și tradiție ale comunei și ale bisericii au fost punctate de primarul Emilian Pop și de preotul-paroh Vasile Lăcătuș. Laura Zaharia a vorbit despre începuturile acestui proiect, demarat printr-o colaborare cu specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, care realizau tururi virtuale ale bisericilor de lemn din Maramureș. Broșura cuprinde informații extrem de interesante despre studiul istoric al Bisericii din Săcălășeni și despre cercetarea dendrocronologică, o metodă prin care se poate data exact vârsta lemului din care este construită biserica. În urma analizei s-a stabilit că lăcașul a fost construit în anul 1723.
Lansarea broșurii a fost urmată de deschiderea expoziției de spăcele și cămeși de Chioar, o inițiativă aparținând Centrului de Informare Turistică Săcălășeni și Proximități, Comunei Săcălășeni și Centrului de Informare Turistică al Bisericii de lemn „Adormirea Maicii Domnului din Săcălășeni”. Având în vedere că la 24 iunie se serbează și Ziua Universală a Iei, expoziția și-a propus să marcheze această ocazie promovarea patrimoniului textil specific Țării Chioarului.
Manifestarea este un model de bune-practici pentru Centrele de Informare Turistică, realizate în cadrul proiectului ”Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord”, proiect care are ca principal obiectiv punerea în valoare a 16 biserici de lemn din Maramureș. La Centrul de Informare Turistică din Săcălășeni a avut loc în 2017 ”Lecția de etnografie” cu participarea dascălilor și a studenților de la Secția Etnografie a Facultății de Litere a Centrului Universitar Nord – Baia Mare. Toate acestea sunt argumente pentru convingerea că, în acel spațiu, există interes pentru conservarea și perpetuarea tradițiilor și pentru promovarea și dezvoltarea turismului.