Victoria Darvai – prima interpretă profesionistă din nordul țării - 1 oră în urmă
Îndrăgitele artiste Suzana și Daciana Vlad au primit butonul de argint pentru numărul mare de abonați de Youtube - 4 ore în urmă
Prof. dr. Ioan Dorel Todea, despre Hollósy Simon și fondatorii „Școlii de Pictură Băimărene” - 8 ore în urmă
La Borșa: Schi nocturn gratuit pentru localnici și turiști - 8 ore în urmă
La Șuior se deschide oficial sezonul de schi - 8 ore în urmă
Voluntarii de la Crucea Roșie-Filiala Maramureș au adus bucurie de sărbători, în casele multor familii din mediul rural - 11 ore în urmă
Subvenții APIA pentru crescătorii de vaci de lapte, în anul 2025 - 11 ore în urmă
Îndrăgita crainică TV Sanda Țăranu împlinește 86 de ani - 12 ore în urmă
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Sfântul Ioan Botezătorul - 13 ore în urmă
Praznicul Botezului Domnului la Catedrala Episcopală din Baia Mare - 14 ore în urmă
În spiritul tradiției: Se fac lucrări de întreținere și modernizare a Casei Memoriale „Ion Șugariu” din Băița; Istoria pe scurt a poetului-erou (GALERIE FOTO)
Administrația locală din Tăuții Măgherăuș execută lucrări importante de întreținere și modernizare a Casei Memoriale „Ion Șugariu” din satul aparținător Băița. Anunțul a fost făcut de primarul orașului, Anton Ardelean.
„Executăm lucrări de modernizare și întreținere la acest obiectiv cultural, sub îndrumarea doamnei director, Angela Miclea Muresan. Mieruitul Casei Memoriale păstrează tradiția transilvăneană, exprimă limbajul și itinerarul culorii albastru, care simbolizează lupta pentru libertate a poporului român. Poetul-erou și-a găsit sfârșitul pe front, în al Doilea Război Mondial!” – a declarat Anton Ardelean.
Ion Șiugariu, pe numele său real Ion Soreanu, s-a născut în 6 iunie 1914, în satul Băița, fiind recunoscut ca poet și publicist. A urmat studii la Facultatea de Litere și Filosofie a Universității din București și a publicat, începând din 1934, poezii și cronici literare în diferite reviste, inclusiv în reviste naționaliste. A condus, începând din 1941, Asociația Studenților Refugiați din Ardealul ocupat în timpul ocupației horthyiste a Transilvaniei. S-a căsătorit în anul 1943 cu Lucia Stroescu. A decedat la numai 31 de ani, pe front, la 1 februarie 1945, în Brezno, Slovacia.
Conform Dicționarului biografic al literaturii române M-Z, vol. II, Ion Șugariu a urmat cursurile școlii primare între anii 1924-1928, cu întreruperi, la Băița și Valea Borcutului. Un rol hotărâtor în continuarea studiilor l-a avut preotul-dascăl Victor Băcilă din Valea Borcutului, care, impresionat de inteligența nativă și sârguința copilului, a insistat pe lângă părinții lui să-l sprijine să-și continue studiile.
A participat la mai multe acțiuni militare, până în ziua de 1 februarie 1945. În acea zi, la ora 11.00 dimineața, conducea un convoi de muniții către linia frontului din apropierea orașului Brezno (Cehoslovacia), când a fost grav rănit de o explozie. A murit pe drumul către ambulanță, fiind îngropat alături de un ofițer și șapte soldați uciși odată cu el în cimitirul din satul Pohronská Polhora, aflat în apropiere de Brezno.
În 28 februarie 1945, prin decretul nr. 641, a fost decorat post-mortem cu Ordinul „Coroana României” cu spade, în gradul de cavaler și cu panglică de Virtutea Militară. Rămășițele sale pământești au fost reînhumate în 1956 în Cimitirul eroilor români din Zvolen. I s-a acordat post-mortem Ordinul „Steaua României” cl. a V-a cu spade.
În 1969, la împlinirea a 55 de ani de la nașterea poetului-martir, Floarea Șugar, mama poetului, și-a donat casa pentru a fi transformată în muzeu al comunității. Acest gest a fost omagiat de către Zaharia Stancu, în acel moment președinte al Uniunii Scriitorilor, acesta exprimându-și într-o scrisoare oficială „înalta prețuire” față de „jertfa poetului Ion Șiugariu, căzut eroic pe frontul antifascist”, subliniind faptul că „mama care a dat naștere și a crescut un asemenea fiu, dăruit țării până în ultima sa clipă de viață, împarte cu fiul-erou gloria și recunoștința ce li se cuvine deopotrivă”. Mai trebuie spus faptul că, în Băița, școala din localitate poartă numele poetului-erou.
C.Ț.