Metamorfoza Senatului României: Între huiduieli, restructurări și ironii amare - 5 ore în urmă
Zborul, un vis mai aproape de realitate; Campania Aeroclubului „Alexandru Papană” din Baia Mare - 6 ore în urmă
Oana Larisa Pop de la Colegiul de Arte Baia Mare, premiul I la Concursul Național de Interpretare Vocală „Magia Cântecului” - 8 ore în urmă
„Leul de la Șișești”: Vasile Lucaciu, apărător al drepturilor românilor ardeleni - 9 ore în urmă
Piața Libertății va fi închisă temporar - 10 ore în urmă
Povestea Melaniei Trump, prima doamnă cu rădăcini slovene - 11 ore în urmă
PS Timotei Sătmăreanul a slujit în Parohia Ortodoxă Săpânța - 12 ore în urmă
Editorialul de miercuri: Muzica Klezmer din Sighetu Marmației - 14 ore în urmă
Un nou proiect educațional prinde viață la Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» - 14 ore în urmă
Tinerii din Dumbrăvița, coordonați de părintele Bogdan Ciocotișan, au participat la un cerc de iconografie în atelierul pictorului bisericesc Gheorghe Rogojan - 14 ore în urmă
Învățăturile PS Părinte Iustin către credincioșii veniți la Mănăstirea Săpânța Noul Peri și nu numai pentru ei (GALERIE FOTO)
Mănăstirea Săpânţa Noul Peri (stareţă – stavrofora Monahă Agnia Ciuban) a fost ctitorită de preotul Grigore Luţai, fostul paroh din Săpânţa, începând cu anul 1996. Practic s-a preluat tradiţia Mănăstirii din Peri, de pe malul drept al Tisei (azi în Ucraina), desfiinţată de regimurile ostile ortodoxiei. De aceea, mănăstirea poartă numele de Săpânţa Noul Peri, una care are cea mai înaltă biserică de lemn (75 m) din Europa.
Aici a venit – în duminica a V-a din Postul Mare, a Sfintei Cuvioase Maria Magdalena – PS Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, pentru a oficia Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare. În timpul Sfintei Liturghii a fost hirotonit întru preot tânărul diacon Marius Florin Bizău, pe seama Parohiei Bârsana – Valea Muntelui.
Profețirea propriilor Lui pătimiri
PS Părinte Episcop Iustin a rostit un cuprinzător şi ziditor cuvânt de învăţătură despre rânduiala creştinismului, care a schimbat lumea. ”În această pericopă evanghelică, Mântuitorul face ultima vestire a Patimilor Sale; de fapt, Își profețește propriile Lui pătimiri. Urcându-se spre Ierusalim, făcând pelerinaj la Ierusalim înainte de Paşti, le spune pentru a treia oară sfinţilor Săi Apostoli: «Iată, ne suim în Ierusalim şi Fiul Omului va fi dat în mâinile oamenilor păcătoşi, care Îl vor prinde, Îl vor batjocori, Îl vor răstigni şi-L vor omorî, dar a treia zi va Învia»”.
Despre responsabilitatea celor chemați să conducă pe alții
PS Părinte Episcop Iustin a vorbit creştinilor veniţi la Mănăstirea Săpânţa Noul Peri despre responsabilitatea slujirii, responsabilitatea chemării la a conduce pe cineva. ”Ce vedem în societate? Că oamenii se luptă pentru locuri înalte, pentru poziţii înalte şi, când ajung să ocupe acele poziţii înalte, nu înţeleg că Dumnezeu le-a dat acea demnitate pentru ca să fie folositori celorlalţi, să-i ajute pe ceilalţi; nu să-i înrobească, ci să-i slujească”.
Postul, rugăciunea, mărturisirea, căința pot șterge păcatele
”Dacă în viaţa noastră există căderi, există alunecări, există păcate, mai mari sau mai mici, toate se pot şterge şi ierta dacă postim, dacă ne rugăm, dacă ne mărturisim, dacă ne căim de ele, dacă ne împărtăşim cu Trupul şi Sângele Domnului, care-i leac vindecător, şi ne păzim rânduiala noastră creştină şi sfântă, căutând să mergem pe calea mântuirii…” – a dat speranțe, prin cuvântul său Părintele Episcop
Parada portului popular a doua zi de Sfintele Paşti
”Pentru că ne aflăm în Anul Omagial al satului românesc, PS Părinte Episcop Iustin a îndemnat toate parohiile din toate satele Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului ca a doua zi de Sfintele Paşti să se facă în fiecare parada portului popular, de la copiii cei mai mici, până la fetele şi feciorii necăsătoriţi, familiile căsătorite, oamenii în vârstă, toată lumea să îmbrace straiele populare” – a îndemnat PS Părinte Iustin.