Share
Meşteşuguri şi obiceiuri vechi la Şcoala din Oarţa de Sus (GALERIE FOTO)

Meşteşuguri şi obiceiuri vechi la Şcoala din Oarţa de Sus (GALERIE FOTO)

În cadrul seriei de programe interactive şi educative cuprinse în proiectul cultural intitulat Comori din Ţara Codrului, au fost organizate primele ateliere de lucru şi creaţie cu copiii Şcolii Gimnaziale din Oarţa de Sus. Astfel în zilele de 18 şi 20 septembrie 2018, membri din echipa de proiect, alături de membri ai asociaţiilor partenere, Asociaţia Omnis Barbaria şi Asociaţia HistArch, s-au deplasat la  şcoala din Oarţa de Sus pentru desfăşurarea atelierelor de lucru şi creaţie Ţesut şi cusut în vremuri de demult, respectiv Motivul tradiţional al pomului de Crăciun.

Copiii prezenţi la atelierul de lucru şi creaţie Ţesut şi cusut în vremuri de demult au asistat la demonstraţii de ţesut la războiul vertical, precum şi la prezentarea unor motive decorative ce se regăseau pe portul tradiţional din zona Maramureşului. prezentare susţinută de doamna Georgeta Iuga din partea Fundaţiei social-culturale pentru democraţie i.u.g.a.. La final, elevii au putut să realizeze chiar ei ţesături cu propriile lor mâini, fiind iniţiaţi astfel în tainele acestui meşteşug.

Atelierul de lucru şi creaţie Motivul tradiţional al pomului de Crăciun a cuprins prezentarea „pomului” Crăciunului, principalul element care dădea strălucire împodobirii ritualice în casele din Ţara Codrului. Elevii şcolii din Oarţa de Sus au și realizat un astfel de pom de Crăciun cu sprijinul doamnei Maria Andreicuţ. care se numără printre puţinele femei din sat care mai cunosc metodele de confecţionare a tradiţionalului pom de Crăciun din Ţara Codrului.

Cele două ateliere de lucru şi creaţie desfăşurate în cadrul proiectului cultural Comori din Ţara Codrului au fost realizate cu sprijinului cadrelor didactice şi a doamnei director Lavinia Gherman  de la Şcoala Gimnazială Oarţa de Sus.

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş derulează în perioada august-octombrie 2018 proiectul cultural intitulat Comori din Ţara Codrului, proiect realizat cu sprijinul financiar al Administraţiei Fondului Cultural Naţional şi în parteneriat cu Primăria Oarţa de Jos, Şcoală Gimnazială Oarţa de Sus, Fundaţia social-culturală pentru democraţie i.u.g.a., Asociaţia Omnis Barbaria, Asociaţia HistArch.

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu