Editorialul de miercuri: Muzica Klezmer din Sighetu Marmației - 45 minute în urmă
Un nou proiect educațional prinde viață la Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» - 1 oră în urmă
Tinerii din Dumbrăvița, coordonați de părintele Bogdan Ciocotișan, au participat la un cerc de iconografie în atelierul pictorului bisericesc Gheorghe Rogojan - 1 oră în urmă
Cornel Oțelea, o legendă a handbalului românesc, a plecat dintre noi - 1 oră în urmă
Centrul Cultural Pastoral din Sighet a fost dotat cu un totem digital - 2 ore în urmă
130 de ani de la nașterea Luciei Demetriade-Bălăcescu, o figură feminină remarcabilă a artei românești - 2 ore în urmă
Taxele cresc ca iarba: o nouă povară pentru șoferi - 2 ore în urmă
Discuții ruso-chineze după instalarea lui Donald Trump - 2 ore în urmă
Cupa Rotary la schi ajunge la cea de-a 15-a ediție - 2 ore în urmă
Ciuha băiuțenilor de pe Muntele Prislop - 2 ore în urmă
Pestă porcină confirmată în Maramureș, la un mistreț găsit mort
Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) s-a reunit vineri, 22 martie, în ședință extraordinară pentru aplicarea măsurilor de eradicare a pestei porcine africane la mistreți, urmare a confirmării bolii la un mistreț găsit mort în fondul de vânătoare 19, la Slătioara.
Directorul executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Maramureș, Dănuț Crișan, a precizat că după analiza de laborator a probelor recoltate de la mistreț rezultatul a fost pozitiv.
A fost aprobat planul de măsuri, respectiv stabilirea zonei infectate pe o suprafață care cuprinde localitățile Slătioara, Strâmtura, Glod, Poienile Izei, Botiza, Văleni și Bârsana, plus o zonă tampon ce include așezările Budești, Petrova, Rozavlea, Șieu, Nănești, Sârbi, Leordina, Hoteni, Breb, Sat Șugatag, Oncești și Coștiui. ”În fondurile de vânătoare din zona afectată se dispun măsuri de recoltare integrală a mistreților prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin pândă și dibuire”, a arătat președintele CLCB, prefectul Vasile Moldovan.
Alte măsuri care vor fi aplicate prevăd: inventarierea porcilor din gospodăriile din zona infectată; intrarea și ieșirea în și din pădure a persoanelor fizice și juridice care transportă masă lemnoasă, respectiv a utilajelor să se facă numai prin puncte stabilite de către ocoalele silvice și comunicate la DSVSA Maramureș; realizarea dezinfecției. Exploatațiile de porcine din zona infectată vor fi puse sub supraveghere clinică de către echipe din cadrul DSVSA, cu aplicarea de măsuri de restricționare a mișcării animalelor.