Metamorfoza Senatului României: Între huiduieli, restructurări și ironii amare - 4 ore în urmă
Zborul, un vis mai aproape de realitate; Campania Aeroclubului „Alexandru Papană” din Baia Mare - 6 ore în urmă
Oana Larisa Pop de la Colegiul de Arte Baia Mare, premiul I la Concursul Național de Interpretare Vocală „Magia Cântecului” - 8 ore în urmă
„Leul de la Șișești”: Vasile Lucaciu, apărător al drepturilor românilor ardeleni - 9 ore în urmă
Piața Libertății va fi închisă temporar - 10 ore în urmă
Povestea Melaniei Trump, prima doamnă cu rădăcini slovene - 11 ore în urmă
PS Timotei Sătmăreanul a slujit în Parohia Ortodoxă Săpânța - 12 ore în urmă
Editorialul de miercuri: Muzica Klezmer din Sighetu Marmației - 14 ore în urmă
Un nou proiect educațional prinde viață la Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» - 14 ore în urmă
Tinerii din Dumbrăvița, coordonați de părintele Bogdan Ciocotișan, au participat la un cerc de iconografie în atelierul pictorului bisericesc Gheorghe Rogojan - 14 ore în urmă
Pestă porcină confirmată la un mistreț găsit mort la limita județului. Ce măsuri se iau
În localitatea bistrițeană Romuli, la limita cu Maramureșul, a fost găsit mort un mistreț, iar în urma analizelor de laborator s-a confirmat că prezenta virusul pestei porcine africane. Prefectul de Maramureș, Vasile Moldovan, a participat la o întrunire pe această temă cu factorii responsabili din cele două județe.
”S-a aprobat planul de măsuri pentru combaterea pestei porcine africane la mistreț în județele Bistrița-Năsăud și Maramureș. De asemenea s-a procedat la stabilirea zonei infectate pe o suprafață de 8 km – ce include unitățile administrativ-teritoriale Dragomirești, Săliștea de Sus, Săcel din județul nostru -, respectiv a zonei tampon, pe o suprafață de 5 km – care include unitățile administrativ-teritoriale Groșii Țibleșului, Lăpuș, Cupșeni, Suciu de Sus din Maramureș”, a declarat prefectul.
Alte măsuri care vor fi aplicate prevăd inventarierea porcilor domestici din zona infectată și împiedicarea accesului animalelor domestice în păduri. De asemenea, intrarea și ieșirea în și din pădure a utilajelor și a vehiculelor care transportă lemne se va face numai prin puncte stabilite de către ocoalele silvice și comunicate direcțiilor sanitar-veterinare din cele două județe. Exploatațiile de porcine din zona infectată vor fi puse sub supraveghere clinică de către echipe din cadrul celor două direcții.