În Ruscova se organizează „An Nou pe rit vechi” - 41 minute în urmă
În Târgu Lăpuș se va construi o creșă - 53 minute în urmă
Cum va fi marcată Ziua Culturii Naționale la Facultatea de Litere din Baia Mare - 1 oră în urmă
Artistul Florin Ștefan va susține un recital deosebit de nai la Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» - 1 oră în urmă
Salvamont Maramureş recomandă turiștilor o atenţie sporită pe domeniile schiabile - 1 oră în urmă
Vize anuale obținute pe loc, pe raza municipiului Baia Mare - 4 ore în urmă
Aeroportul din Cluj Napoca a introdus o nouă destinație - 5 ore în urmă
Prima întâlnire din 2025 a membrilor Cenaclului Scriitorilor din Maramureș - 5 ore în urmă
Sunteți invitați să descoperiți expozițiile Centrului Cultural Pastoral Sfântul Iosif Mărturisitorul din Sighetu Marmației - 6 ore în urmă
În Maramureș sunt disponibile 94 de locuri de muncă - 6 ore în urmă
Primarul din Cavnic intenționează să înmormânteze taxa de cimitir
Taxa pentru întreținerea cimitirelor din Cavnic e destul de controversată de localnici, lucru care nu a fost ignorat de primar. „Deoarece am observat în spațiul public că mai multe persoane se declară nemulțumite fiindcă trebuie să achite taxa specială introdusă În anul 2018 a fost introdusă o taxă de 5 lei/persoană/an pentru întreținerea celor 11 cimitire de pe raza orașului. Fac precizarea că, fără aplicarea acestei taxe, Primaria Cavnic nu mai are niciun temei legal de a întreține cele 11 cimitire de pe raza orașului Cavnic. Prin colectarea respectivei taxe, se strângeau la bugetul local circa 20.000 lei, iar cu întreținerea cimitirelor primaria cheltuia de trei ori mai mult. Deoarece am observat în spațiul public că mai multe persoane se declară nemulțumite fiindcă trebuie să achite taxa specială, am luat decizia de a propune eliminarea acestei taxe, începând cu 1 ianuarie 2021 – a precizat Vladimir Petruț, primarul Cavnicului. El a lansat pe rețelele de socializare și un sondaj, căvnicarii fiind chemați să își spună punctul de vedere referitor la oportunitatea menținerii sau eliminării acestei taxe speciale ”de cimitir”.pentru cosirea cimitirelor; în 30 ianuarie, pe la prânz, scorul era 155 (menținere) – 6 (eliminare).
Reacțiile nu au întârziat să apară.
- Angela Filip: ”Acuma să meargă să facă curat aceia care nu au avut să plătească 5 lei pe an. Cetățenii din Cavnic ar trebui să îi pună pe plângaciosi la făcut curat…Nu sunt de acord (n.red. – cu eliminarea), cine mai face curățenie în cimitir? Să se facă o ședință la Casa de cultură cu cetățenii și să vedem câți sunt de acord și câți nu. Eu sunt de acord cu taxa”.
- Aurica Tutunea: „Sincer, cinci lei este prea puțin. Poate că nici zece nu ar fi destul. E foarte greu de întreținut cimitirele. Este greu de cosit, multi decedați n-au urmași, așa că solidaritatea ar trebui să se numească omenie, nu taxă, care, oricum, e mică. Cineva se crede nemuritor? Cu toții ajungem acolo, unii mai devreme, alții mai târziu și nu știu dacă noi conștientizăm sau nu, dar ne convine să ne știm acoperiți de buruieni?”
- Monica Jako: „Cu părere de rău, domnule primar, dar și cimitirele aparțin orașului Cavnic și dacă pentru domeniul schiabil se creează tot felul de oportunități, mi se pare normal ca și pentru cei plecați dintre noi să se facă ceva, că doar au fost concetățenii noștri. Oricum, pot să afirm în cunoștință de cauză (frecventăm cimitirul de la stadion, lunar), iar curățenia a cam lăsat de dorit, cu toate că taxa se încasa. Exact cum pentru o gospodină contează curățenia din bucătărie și baie, și pentru primărie contează și aspectul cimitirelor, dacă totuși se respectă”. (C.Ț.)