Ninsori de aprilie în Maramureș | video - 8 ore în urmă
Egal pentru Minaur la Satu Mare în a treia etapă din play-off - 9 ore în urmă
Știința Explorări, învinsă în primul meci pentru locurile 7-8 - 10 ore în urmă
Trupa „Syn Ze Sase Tri” a făcut senzație în Baia Mare - 14 ore în urmă
Bârsana i-a fost leagăn, Maramureșul chemare – Povestea dascălului Petre Lenghel-Izanu - 14 ore în urmă
Proiectul Catehetic „Moștenitorii credinței ortodoxe strămoșești din Dumbrăvița Maramureșului” a ajuns la final - 15 ore în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca – pildă de multă nevoință prin adâncă și nesfârșită pocăință - 15 ore în urmă
„Comoara Iepurașului” îi așteaptă pe cei mici la Satulung - 15 ore în urmă
Târgul de Florii – Meșteri și Meșteșuguri Tradiționale Maramureșene va avea loc în Baia Mare - 17 ore în urmă
Concert de pricesne și muzică religioasă „Din suflet de creștin” - 18 ore în urmă
Sărbătoarea Munților Țibleș: Se va urca la Monumentul din Vârful Țibleșului pentru a înălța la cer mulțumiri și rugăciuni
În 19 – 20 iulie are loc Sărbătoarea Munților Țibleș. De Sfântul și Slăvitul Prooroc Ilie Tesviteanul se va urca la Monumentul din Vârful Țibleșului (1839 m).
Programul este următorul:
- 19 iulie, ora 19.00 – se va săvârși Slujba Vecerniei la crucea din deal (Pleșca);
- 20 iulie, ora 11.00 – Sfânta Liturghie, slujba de pomenire a eroilor neamului, comemorarea monumentului (sfințit în 2014), pentru a înălța la cer mulțumiri și rugăciuni.
Deplasarea se va face cu mașina până la Izvorul Băilor (drum auto forestier, din Groșii Țibleșului 15 kilometri), iar urcarea pe munte se va face pe poteca amenajată, timp de două – trei ore.
„Munții Țibleș fac parte din cel mai lung lanț de munți vulcanici din Europa: Oaș – Igniș – Gutâi – Lăpușului – Țibleș -Călimani – Gurghiu – Harghita. Zona centrală înaltă a acestor munți cuprinde cele trei vârfuri aflate destul de aproape unul de celălalt: Vârful Arcer, Țibleș și Bran. În anul 2014, la altitudinea de 1839 m a fost sfințit monumentul din piatră Crucea de pe Țibleș, ce este situat la granița dintre județele Bistrița Năsăud și Maramureș, fiind ridicat în memoria celor care s-au refugiat în munţi în timpul regimului comunist. Acesta este încadrat cu o arcadă din lemn sculptat în stilul porţilor maramureşene şi este desăvârşit cu un clopot al cărui sunet se aude departe, peste munţi. De pe Munţii Ţibleş pot fi admirate 3 regiuni: Ţara Maramureşului, Lăpuşului şi ţinutul Năsăudului”, se precizează pe pagina de facebook a Centrului de Informare Turistică Târgu Lăpuș.
Evenimentul este organizat de Primăria şi Consiliul Local, alături de Biserica Ortodoxă “Sfântul Ierarh Nicolae” Groşii Ţibleşului, respectiv Mănăstirea “Piatra Fântânele” din Bistriţa-Năsăud.
L.C.H.