Share
Ziua Universală a Iei a fost marcată la Muzeul Satului Maramureșean din Sighetu Marmației printr-o șezătoare (GALERIE FOTO)

Ziua Universală a Iei a fost marcată la Muzeul Satului Maramureșean din Sighetu Marmației printr-o șezătoare (GALERIE FOTO)

Miercuri, 24 iunie, Muzeul Satului Maramureșean din Sighetu Marmației a găzuit evenimentul „Îmbracă o cămeșă și hai la muzeu… în șezătoare”. 

Pentru început, dr. Mirela Barz, muzeograf, șef secție etnografie Muzeul Maramureșan, ne explică care sunt semnificațiile acestei zile: „În data de 24 iunie, credincioșii ortodocși sărbătoresc Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. În calendarul popular, această zi este cunoscută în Maramureș sub numele de Sânziene. După unii cercetători, originea acestei sărbători coboară până în perioada dacică, când bărbații ieșeau pe dealurile învecinate cu făclii aprinse în mâini pentru a-l venera pe Zeul Zamolxis.

Azi, Sânzienele sunt sărbătorite mai ales în subzona Borșa –Moisei. Feciorii urcă pe dealuri cu torțe aprinse în mâini pe care le învârt deasupra capului, fetele își împletesc cununi din flori de sânziene culese dimineața devreme, se spală pe față cu roua de pe sânziene ca să fie frumoase și drăgăstoase, aruncă cununile de sânziene ca să afle cum le va fi ursitul, își pun flori de sânziene sub pernă pentru a-și visa ursitul, tot azi se culeg plantele de leac, deoarece doar azi au cea mai mare putere de vindecare… Deci, iată, o serie de practici magice și ritualuri, o serie de acte premaritale cu funcții apotropaice. Sărbătoarea Sânzienelor este o sărbătoare încărcată de magie și farmec, este o sărbătoare dedicată fertilității, care se cere marcată și celebrată.

Tot în această zi, începând cu anul 2013, este sărbătorită Ziua Universală a Iei, la inițiativa Comunității online La Blouse Roumaine. Cămașa este piesa de mare forţă artistică a portului popular maramureșean, în funcţie de care se asortează din punct de vedere cromatic şi ornamental toate celelalte componente ale ansamblului vestimentar”.

Manifestarea a fost una reușită, iar cei prezenți au avut ce învăța.

​”Deci, iată, fiind o zi încărcată de simboluri și credințe, Muzeul Maramureșan a organizat evenimentul „Îmbracă o cămeșă și hai la muzeu… în șezătoare”. Acesta s-a desfășurat la Casa Hodor Pop, unde, alături de invitații speciali și meșterii populari, cei dornici au avut ocazia să învețe să descifreze semnele cusute pe cămeșile noastre, au împletit cununi din flori de sânziene, au admirat cămăși tradiționale maramureșene din patrimoniul muzeului și au aflat de la găzdoile din Călinești tainele meșteșugului cusăturilor maramureșene.

Partenerii noștri: Asociația Rădăcinilor Străbune, Comunitatea La Blouse Roumaine, Centrul de Informare Turistică Călinești-Căieni. Mulțumim tuturor participanților prezenți la eveniment, mulțumim găzdoilor din Călinești, mulțumim partenerilor noștri, tuturor celor care au ales să fie alături de noi în satul tradițional maramureșean pentru a sărbători împreună Sânzienele și Ziua Universală a Iei!”, spune dr. Mirela Barz.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu