Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare celebrează 85 de ani dela nașterea lui Leschian Vasile - 39 minute în urmă
Sighetu Marmației începe renovarea energetică cu fonduri europene - 41 minute în urmă
Investiții în viitorul comunei Mireșu Mare - 43 minute în urmă
Bugetul 2025 aprobat după 20 de ore de dezbateri intense - 48 minute în urmă
50 de ani de la aselenizarea Apollo 14 pe Lună - 49 minute în urmă
Tradițiile maramureșene, vedete internaționale - 52 minute în urmă
Editorialul de miercuri: Remember printre scriitori - 3 ore în urmă
Băiuțeni pe Himalaya – cultul pentru munte - 4 ore în urmă
Școala profesională Fărcașa a fost dotată cu echipamente moderne și mobilier nou - 4 ore în urmă
Echipamente moderne pentru secția de recuperare medicală, medicină fizică și balneologie din cadrul Spitalului Județean Baia Mare - 5 ore în urmă
Topul religiilor în Maramureș: Creștinii ortodocși sunt și acum majoritari categoric, 79% din total; Repartiția din județ
Topul religiilor în Maramureș: Creștinii ortodocși sunt și acum majoritari categoric, 79% din total; Repartiția din județ
Așa cum era logic în județul Maramureș, creștinii ortodocși sunt și acum majoritari, arată Recensământul Populației și Locuințelor din 2022.
Celelalte confesiuni sunt minoritare și nu depășesc 5%, fie că vorbim despre greco-catolici, romano-catolici, protestanți sau reformați. Numărul ateilor sau agnosticilor este unul foarte mic, în județul Maramureș, în conformitate cu rezultatele recensământului.
Și-au declarat confesiunea un număr de 400.911 persoane din totalul populației rezidente a județului Maramureș, adică 452.475 locuitori și arată că 79,6% dintre persoanele care au declarat religia sunt de religie ortodoxă.
Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului este alcătuită din opt protopopiate, Baia Mare, Sighet, Lăpuș, Vișeu, Chioar (județul Maramureș), respectiv Satu Mare, Carei, Oaș (Satu Mare). Din care 360.170 sunt creștini ortodocși din Maramureș, așa cum arată recensământul din Maramureș.
Facem precizarea că în fiecare unitate administrativ-teritorială există cel puțin un lăcaș de cult ortodox, chiar și acolo unde sunt majorități de alte etnii, cazurile fiind puține.
Ar mai fi de spus și că lăcașurile de cult din Maramureș aduc alinare locuitorilor și vizitatorilor. Că mănăstirile din Maramureș sunt foarte cunoscute ar fi banal să spunem! Se cuvine să menționăm obiective turistice ca Mănăstirea Moisei, Rohia, Săpânța-Peri, Bârsana, care sunt vizitate anual de mii de persoane din toate colțurile țării și din străinătate. Acestea constituie simboluri veritabile ale credinței maramureșene.
Cătă ȚINEGHE