Spectacol pentru copii: ”Gulliver în țara păpușilor” - 42 minute în urmă
Un an de întâlniri ale elevilor la limonadă cu polițiștii - 1 oră în urmă
Expoziția „Noi și ele”, autor Felix Aftene, va fi vernisată la Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» - 2 ore în urmă
Înfrângere acasă pentru Minaur - 2 ore în urmă
”Retro Parada Primăverii”: Expoziţie şi paradă de vehicule istorice în Baia Mare - 3 ore în urmă
Timp de ani de zile, ororile s-au ascuns sub masca unei grădinițe - 3 ore în urmă
Ziua Mondială a Conștientizării Autismului, marcată de Spitalul Județean Baia Mare în cadrul Centrului de Terapii Alternative Althera - 3 ore în urmă
America vs. Pinguinii: Trump declară război comercial insulelor Nelocuite! - 3 ore în urmă
Statul plătește mii de euro pentru sere și solarii - 4 ore în urmă
Elena Lupescu, mărturii dintr-o iubire sfârșită brusc - 4 ore în urmă
Toți băimărenii, în sărbătoare de Ziua Națională a României
Ziua Națională a României este sărbătorită în fiecare an, pe data de 1 decembrie. Această dată a fost stabilită prin lege și publicată în Monitorul Oficial nr. 95 de pe 1 august 1990. Evenimentul marchează cel mai important moment din istoria românilor, cel în care, Marea Adunare Națională de la Alba Iulia a votat unirea Transilvaniei cu Regatul Român, în 1918.
În anul 1918, toate provinciile în care locuiau români s-au unit sub un singur stat, România. Mai mulți factori au dus la această unire:
- Unirea principatelor Române din 1859
- Independența câștigată în urma războiului din 1877-1878, dintre Rusia și Turcia;
- sporirea dorinței de a avea o identitate națională și renașterea românilor, ce au avut loc pe tot parcursul secolului al XIX-lea.
Cu scopul Unirii, România a intrat în primul Război Mondial, de partea Antantei. La finalul războiului, unirea Basarabiei, a Bucovinei și a Transilvaniei cu Regatul României (cunoscut și drept Vechiul Regat ) a creat România Mare.
Oamenii care au făcut posibilă Unirea au fost:
Regele Ferdinand, care era regele României în perioada Marii Uniri. Datorită modului său exemplar de a conduce țara, această perioadă a fost cea mai înfloritoare din istoria statului român modern. A profitat din plin de contextul extern pentru a unifica principatele române.
Regina Maria, soția Regelui Ferdinand, a fost nepoata Reginei Victoria a Angliei. În 1914, ea a devenit Regina Maria a României. Și-a dedicat o mare parte din timp vieții politice și militare, a avut grijă de soldații răniți de pe front și a fost coordonatoare a Crucii Roșii.
Iuliu Maniu este unul dintre oamenii care au marcat istoria României. Prolific om politic, el a fost cel care a ajutat la unirea Transilvaniei cu Vechiul Regat.
În Baia Mare, evenimentele dedicate zilei de 1 Decembrie se vor desfășura astfel:
Ora 12:30 – Ceremonial militar și religios la Monumentul Ostașului Român
Ora 14:00 – Startul festivităților în Centrul Vechi cu spectacolul „Crezul lor, România noastră”, susținut de Ansamblul Național „Transilvania”, artiști consacrați, tineri talentați ai folclorului maramureșean, coruri și ansambluri tradiționale.
Ora 17:00 – Se va marca împreună deschiderea oficială a Iernii Băimărene și aprinderea luminilor de sărbătoare din întreg orașul.
Lăcrimioara ZOTA