Catedrala Episcopală din Baia Mare pune dispoziția credincioșilor 10.000 de sticle cu Aghiasma Mare - 2 ore în urmă
Semințe flori și semințe plante: alegeri inspirate pentru grădina ta - 12 ore în urmă
Incendiu la o braserie din Baia Mare - 13 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Oglinda relațiilor noastre – Lecțiile lui Guy Corneau - 17 ore în urmă
Examenul și lucrarea de licență devin obligatorii - în urmă
Scurte îndrumări tipiconale la Praznicul Botezului Domnului - în urmă
Iernile copilăriei de altădată erau despre haine tricotate de bunicuțe - în urmă
Off-road ilegal oprit la Cavnic - 1 zi în urmă
Excursie pe Creasta Cocoșului în prima zi a noului an - 1 zi în urmă
Câine accidentat pe pârtie; Salvamontiștii maramureșeni au intervenit imediat - 2 zile în urmă
Tradiție originală de sărbători cu istorie specială: Orașul maramureșean care organizează o activitate unică în România! Când aduc brondoșii colinda!
Tradiție originală de sărbători cu istorie specială: Orașul maramureșean care organizează o activitate unică în România! Când aduc brondoșii colinda!
Ca în fiecare an, în orașul Cavnic, va avea loc deja celebra paradă a brondoșilor. Acțiunea va fi organizată, ca de fiecare dată, de Centrul Cultural Turistic Sportiv Pintea Viteazul Cavnic.
Evenimentul va avea loc luni, 19 decembrie, începând cu ora 10.00. Inițial trebuia vineri, 16 decembrie, de la ora 11.00, dar vremea mai puțin favorabilă a determinat organizatorii să amâne evenimentul.
Autoritățile arată că toți brondoșii orașului Cavnic, care doresc să participe, sunt așteptați cu drag să participe la parada tradițională din oraș. Anul acesta, în cadrul paradei, căvnicarii vor fi colindați împreună cu copiii de la Casa de Cultură și pe scările parcului din centrul orașului! Autoritățile mai arată că sunt așteptați toți cei care doresc să se bucure împreună cu căvnicarii de minunatul eveniment din orașul maramureșean.
Mai exact, conform tradiției, tinerii astfel mascați în brondoși ies pe străzi, cu talăngi și clopote, cu scopul definit de a alunga spiritele rele. Îmbrăcați în costume tradiționale albe și împodobiți cu măști făcute din piele de oaie, ornate cu ciucuri roșii, panglici și dinți din boabe de fasole, tinerii iau la pas străzile Cavnicului. O limbă roșite lungă care atârnă pe mască are rolul de a speria privitorii, iar peste piept, brondoșii poartă un soi de ham, pe care sunt legate mai multe clopote. Gălăgia pe care o fac este arma brondoșilor. Legenda spune că, astfel mascați, căvnicarii au reușit să-i alunge pe tătari, care au atacat orașul în anul 1717. Ca mărturie există celebrul obelisc numit chiar ”Piatra Tătarilor”.
C.Ț.