George Simion reacționează la apelul lui Ponta și Georgescu - 4 ore în urmă
Anchetatori și criminaliști la Moisei, după focuri de armă suspecte - 4 ore în urmă
În urmă cu 72 de ani, Iuliu Maniu se stingea în închisoarea din Sighetu Marmației - 5 ore în urmă
Se împlinesc 69 de ani de la uciderea lui Gheorghe Pașca din Săliștea de Sus – cel mai longeviv luptător anticomunist din Maramureș - 5 ore în urmă
Guvernul taie la jumătate fondurile pentru „Noua Casă” - 5 ore în urmă
Prof. dr. Ion Copoeru a susținut la Centrul Universitar Nord Baia Mare conferința „Întâlniri în sălbăticie. Un cadru conceptual pentru a investiga interacțiunile om-animal” - 6 ore în urmă
După 23 de ani de activitate, luptătorul băimărean Ionuț Rogoz anunță că se retrage; Ultimul său meci va avea loc în 24 mai - 6 ore în urmă
Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare celebrează 85 de ani dela nașterea lui Leschian Vasile - 7 ore în urmă
Sighetu Marmației începe renovarea energetică cu fonduri europene - 7 ore în urmă
Investiții în viitorul comunei Mireșu Mare - 7 ore în urmă
Tradiție originală de sărbători cu istorie specială: Orașul maramureșean care organizează o activitate unică în România! Când aduc brondoșii colinda!
Tradiție originală de sărbători cu istorie specială: Orașul maramureșean care organizează o activitate unică în România! Când aduc brondoșii colinda!
Ca în fiecare an, în orașul Cavnic, va avea loc deja celebra paradă a brondoșilor. Acțiunea va fi organizată, ca de fiecare dată, de Centrul Cultural Turistic Sportiv Pintea Viteazul Cavnic.
Evenimentul va avea loc luni, 19 decembrie, începând cu ora 10.00. Inițial trebuia vineri, 16 decembrie, de la ora 11.00, dar vremea mai puțin favorabilă a determinat organizatorii să amâne evenimentul.
Autoritățile arată că toți brondoșii orașului Cavnic, care doresc să participe, sunt așteptați cu drag să participe la parada tradițională din oraș. Anul acesta, în cadrul paradei, căvnicarii vor fi colindați împreună cu copiii de la Casa de Cultură și pe scările parcului din centrul orașului! Autoritățile mai arată că sunt așteptați toți cei care doresc să se bucure împreună cu căvnicarii de minunatul eveniment din orașul maramureșean.
Mai exact, conform tradiției, tinerii astfel mascați în brondoși ies pe străzi, cu talăngi și clopote, cu scopul definit de a alunga spiritele rele. Îmbrăcați în costume tradiționale albe și împodobiți cu măști făcute din piele de oaie, ornate cu ciucuri roșii, panglici și dinți din boabe de fasole, tinerii iau la pas străzile Cavnicului. O limbă roșite lungă care atârnă pe mască are rolul de a speria privitorii, iar peste piept, brondoșii poartă un soi de ham, pe care sunt legate mai multe clopote. Gălăgia pe care o fac este arma brondoșilor. Legenda spune că, astfel mascați, căvnicarii au reușit să-i alunge pe tătari, care au atacat orașul în anul 1717. Ca mărturie există celebrul obelisc numit chiar ”Piatra Tătarilor”.
C.Ț.