19 polițiști maramureșeni au ieșit la pensie la final de 2024 - 49 minute în urmă
PS Iustin: „Mulțumim cu evlavie smerită în genunchi Bunului Dumnezeu pentru binecuvântările pe care le-am primit în anul ce a trecut” - 58 minute în urmă
Editorialul de miercuri: Biserica din Bogdan Vodă - 2 ore în urmă
Valea Sibila de la Strâmbu-Băiuț – Valea Zeiței - 3 ore în urmă
După 18 ani de la integrarea în Uniunea Europeană, România a intrat în Schengen - 3 ore în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: 1 ianuarie, întreită sărbătoare la început de an - 7 ore în urmă
Mocănița, bucuria turiștilor pe perioada Sărbătorilor de iarnă - 13 ore în urmă
În prima zi din an este sărbătorit Sfântul Vasile cel Mare - 15 ore în urmă
Mesaje pornite din suflet, de la Oameni care fac cinste Maramureșului - 19 ore în urmă
PS Iustin îndeamnă ca la miezul nopții, la cumpăna dintre ani, să citim cu toții, în genunchi, Acatistul Mântuitorului nostru Iisus Hristos - în urmă
Tradiție de sărbători cu istorie specială: Orașul maramureșean care organizează o activitate unicată, în țară! Brondoșii au adus colinda!
Tradiție de sărbători cu istorie specială: Orașul maramureșean care organizează o activitate unicată, în țară! Brondoșii au adus colinda!
Ca în fiecare an, în orașul Cavnic, a avut loc deja celebra paradă a brondoșilor. Acțiunea s-a aflat, ca de fiecare dată, în organizarea Centrului Cultural Turistic Sportiv Pintea Viteazul Cavnic.
Evenimentul a avut loc luni, 19 decembrie, începând cu ora 10.00. Inițial trebuia vineri, 16 decembrie, de la ora 11.00, dar vremea mai puțin favorabilă a determinat organizatorii să amâne evenimentul.
Autoritățile arată că toți brondoșii orașului Cavnic, care doresc să participe, au putut participa cu drag la parada tradițională din oraș. Anul acesta, în cadrul paradei, căvnicarii au primit colinda împreună cu copiii de la Casa de Cultură și pe scările parcului din centrul orașului! Autoritățile mai arată că au venit toți cei care doresc să se bucure împreună cu căvnicarii de minunatul eveniment din orașul maramureșean. Iar străzile s-au animat de atmosfera caracteristică acestor sărbători.
Mai exact, conform tradiției, tinerii astfel mascați în brondoși ies pe străzi, cu talăngi și clopote, cu scopul definit de a alunga spiritele rele. Îmbrăcați în costume tradiționale albe și împodobiți cu măști făcute din piele de oaie, ornate cu ciucuri roșii, panglici și dinți din boabe de fasole, tinerii iau la pas străzile Cavnicului. O limbă roșite lungă care atârnă pe mască are rolul de a speria privitorii, iar peste piept, brondoșii poartă un soi de ham, pe care sunt legate mai multe clopote. Gălăgia pe care o fac este arma brondoșilor. Legenda spune că, astfel mascați, căvnicarii au reușit să-i alunge pe tătari, care au atacat orașul în anul 1717. Ca mărturie există celebrul obelisc numit chiar ”Piatra Tătarilor”.
C.Ț.