Trei nominalizări pentru ”Tricolorul lunii martie” - 54 minute în urmă
Când nesimțirea devine principiu moral - 2 ore în urmă
Ziua Porților Deschise la Jandarmeria Maramureș - 4 ore în urmă
Tinerii din Sighet scapă de chirii exorbitante - 4 ore în urmă
Elevii Colegiului „Dragoș Vodă” din Sighet au demonstrat, încă o dată, pasiune și performanță în științele naturii - 4 ore în urmă
Duminica Floriilor: În Ciocotiș se va desfășura cea de-a X-a ediție a Concertului de pricesne „Patimile Domnului” - 4 ore în urmă
„La crucea Ta cu toți venim”: Concert extraordinar de pricesne organizat în Sat Șugatag - 7 ore în urmă
În Baia Mare va avea loc Târgul de Florii – meșteri și meșteșuguri tradiționale maramureșene - 7 ore în urmă
Elevi premiați în cadrul concursului organizat de Jandarmeria Maramureș - 8 ore în urmă
Posibile modificări ale regulilor din fotbal: noile propuneri ale IFAB - 8 ore în urmă
Tradiții și obiceiuri de Sfânta Marie Mare
Sfânta Maria sau Adormirea Maicii Domnului este o sărbătoare ortodoxă și catolică, celebrată pe 15 august, în care se comemorează trecerea Fecioarei Maria din această lume. În ziua sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, în Transilvania, există obiceiul ca femeile măritate să ducă la biserică, dis-de-dimineaţă, fructe din recolta de struguri şi de prune. Acestea sunt sfinţite de către preoţi şi împărţite apoi credincioşilor. De asemenea, fetele nemăritate culeg flori din grădină, pe care le duc la biserică și le aşază la icoane. În modul acesta, se crede că familiile lor vor fi protejate de boli şi de necazuri. Tot în această zi de sărbătoare, femeile însărcinate se roagă la Maica Domnului pentru ca aceasta să le protejeze pe toată durata sarcinii şi să le ajute să nască prunci sănătoşi. De asemenea, în dimineaţa de 15 august se tămâiază mormintele. În ziua de Sfântă Mărie, ciobanii îşi coboară turmele de oi de pe munte, semn că anotimpul călduros este pe sfârşite.
Printre superstiţiile legate de Sfânta Maria Mare se resăsesc şi cele legate de foc. În multe sate româneşti nu se aprinde focul cu două zile înainte de această sărbătoare. Se spune că, în caz contrar, oamenii riscă să se îmbolnăvească, să le ia foc acareturile şi să ia boli care pocesc pentru cei ce mănâncă gătit la foc în aceste zile. Perioada dintre cele două Săntamarii, Sântamaria Mare (15 august) si Sântamaria Mică (8 septembrie), era considerată perioada cea mai potrivită pentru semănăturile de toamnă.
În această zi erau adunate ultimele plante de leac. Potrivit tradiției, în dimineața zilei de 15 august, femeile merg să culeagă pelin, o plantă cu proprietăți medicinale și spirituale, pe care o folosesc în diverse practici tradiționale. O altă tradiție de Sfânta Maria este legată de cinstirea icoanelor Maicii Domnului. Mulți oameni își decorează casele cu icoane speciale în această zi și aduc flori pentru a le așeza în fața acestor icoane. Florile, în special cele albe, reprezintă puritatea și sfințenia Maicii Domnului.
Lăcrimioara ZOTA