O casă din Baia Mare a fost cuprinsă de foc - 5 ore în urmă
Patinaj artistic – românca Julia Sauter la Campionatul European - 5 ore în urmă
Crin Antonescu validat de PNL drept candidat al Coaliției - 5 ore în urmă
Palmares impresionant obținut de elevii Liceului „Petru Rareș” Târgu Lăpuș la Concursul Internațional de Poezie „Ocrotiți de Eminescu” - 6 ore în urmă
Cele mai vechi urme de locuire din Eurasia, pe teritoriul României - 9 ore în urmă
Cine sunt elevii maramureșeni clasați pe podium la Concursul Interjudețean de Matematică ,,Argument” - 9 ore în urmă
În duminici și sărbători, numeroși credincioși urcă dealul la Mănăstirea Petrova - 9 ore în urmă
Doi elevi de la Colegiul de Artă din Baia Mare, premii deosebite la Concursul Internațional de Interpretare Muzicală ”Emanuel Elenescu” - 10 ore în urmă
PS Timotei Sătmăreanul a slujit la Mănăstirea Bixad - 10 ore în urmă
Șezătoarea din Suciu de Sus a creat o punte între generații - 11 ore în urmă
„Tradițiile din Satul Meu” – o asociație care oferă continuitate tradiției și aduce multe zâmbete
La finalul anului trecut, în județul nostru, la Săcălășeni, s-a înființat o nouă asociație, scopul acesteia fiind perpetuarea tradițiilor noastre neprețuite. În plus, prin intermediul ei, oamenii vor avea șansa la mai multe zâmbete și la împlinirea visurilor.
Aceasta se numește „Tradițiile din Satul Meu” și este coordonată de doi tineri implicați și de omenie – Bianca Rotar Botișan și Gabriel Curcă.
„Asociația Tradițiile din Satul Meu a fost înființată în 13 decembrie 2024 pentru a da continuitate tradiției. Tradiția este revărsată în obiceiuri, în portul popular specific zonei folclorice, în cântece, în dansuri și în multe alte aspecte care conturează viața de odinioară.
Asociația dorește să ducă mai departe folclorul autentic prin cântec și obiceiuri, prin spectacole, festivaluri, diferite evenimente care să cuprindă persoane de toate vârstele.
Fiecare dintre noi are scopuri clare, acelea de a descoperi cu adevărat folclorul autentic tradițional împărtășindu-l cu cei dornici de a-l cunoaște, de a organiza evenimente unde noile talente să își înceapă cu pași mici visul de a cânta (sau de a hori în termen popular) și de a organiza evenimente folclorice cu scop caritabil, care să dea șansa și celor care își permit mai puțin să zâmbească sau să se bucure din lucruri simple, să aibă parte de bunătate, ajutor și sprijin.
Asociația dorește să ducă mai departe folclorul autentic prin cântec și obiceiuri, prin spectacole, festivaluri, diferite evenimente care să cuprindă persoane de toate vârstele”, explică Bianca Rotar Botișan.
În plus, aceasta organizează diverse cursuri, menite să dezvolte tinerii pe plan artistic.
„Ca și proiecte, asociația organizează cursuri de canto popular, atât individual, cât și la grup, cursuri de teorie muzicală și pentru viitor se dorește adăugarea unor noi proiecte, care să vină în ajutorul tinerelor talente prin descoperirea și învățarea folclorului, zonei lor de rădăcină și a tot ce cuprinde autenticul. Aceste cursuri se desfășoară în localitatea Săcălășeni, județul Maramureș, deoarece ne dorim ca și tinerii din zonă să aibă posibilitatea de a face parte dintr-o asemenea comunitate.
Asociația cuprinde în prezent 15 membrii și pe parcurs ne dorim să fim cât mai numeroși, pentru a putea să ducem cât mai departe tradiția noastră, prin cântec”, mai spune Bianca Rotar Botișan.
Într-un timp atât de scurt, membrii Asociației au fost implicați în mai multe activități. Pentru început, în Săcălășeni s-a organizat un frumos și tradițional concert de colinde.
Apoi, grupul vocal al acesteia a încântat publicul prezent la mai multe evenimente din județ organizate cu prilejul sărbătorilor de iarnă și a marcat, prin frumoase cântece, Ziua Unirii Principatelor Române. De asemenea, mai mulți copilași nevoiași au primit alimente.
Felicitări tuturor celor implicați și mult succes!
Lavinia-Codruța HERMAN