Share
Transporturile de lemn din pădure pe timp de noapte sunt de acum interzise. Reglementări importante pentru industria lemnului

Transporturile de lemn din pădure pe timp de noapte sunt de acum interzise. Reglementări importante pentru industria lemnului

25 martie, Ziua Națională a Pădurilor: Guvernul a aprobat, arată reprezentanții Ministerului Mediului, interzicerea emiterii de avize de transport de lemne de la locul recoltării pe timpul nopții.

Guvernul a aprobat astăzi, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, proiectul de Hotărâre de Guvern care aduce modificări și completări HG-ului 497/2020, prin care este reglementată funcționarea sistemului informatic de monitorizare a trasabilității materialelor lemnoase, SUMAL 2.0.

Cea mai importantă modificare legislativă, ce va avea un impact benefic în ceea ce privește lupta cu tăierile ilegale, este interzicerea emiterii avizelor de însoțire în SUMAL 2.0, de la locul recoltării (din pădure), în intervalul orar 20:00-07:00, în perioada octombrie-martie și, respectiv, 22:00-06:00 în perioada aprilie-septembrie.

„Astăzi, de Ziua Națională a Pădurilor, iată că avem aprobat acest proiect de HG care ne ajută și mai mult în lupta pentru protejarea pădurilor României. Aceste modificări ale SUMAL 2.0 erau necesare pentru a avea o rigurozitate şi mai mare în utilizarea acestuia, iar implementarea noilor funcţionalități aduce un plus acestui sistem informatic extrem de important. Datele din SUMAL ne arată că, în 2021, au fost emise aproximativ 50.000 de avize de transport de la locul recoltării, în intervalul orar vizat de noua restricție. Prin interzicerea pe timp de noapte a emiterii avizelor de însoțire în SUMAL 2.0, de la locul recoltării, reducem şi mai mult riscul de a avea exploatări ilegale din păduri. Totodată, prin PNRR, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor beneficiază de un buget de 46 milioane de euro pentru dezvoltarea SUMAL 2.0 în următorii ani.

Astfel, vor fi realizate: un sistem național de monitorizare video, un sistem de implementare a imaginilor satelitare, precum și un sistem de integrare a suprafețelor de vegetație forestieră. O altă modificare foarte importantă se referă la extinderea accesului la aplicația SUMAL2.0 Control pentru personalul silvic din cadrul autorității publice centrale care răspunde de silvicultură și din cadrul structurilor teritoriale de specialitate ale acesteia și pentru organele de cercetare penală ale poliției judiciare specializate pe domeniul silvic”, a declarat ministrul mediului, apelor și pădurilor, Tánczos Barna.

DirectMM.ro


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu