Grupul tradițional Zestrea organizează „Șezătoare la Rogoz” - 2 ore în urmă
Donald Trump a devenit cel de-al 47-lea președinte al SUA - 2 ore în urmă
Mătușa Irina din Sârbi ne zâmbește din „camera bună”, în care toate țesăturile au fost făcute de mâinile sale - 3 ore în urmă
Programul Teatrului Municipal Baia Mare în perioda 22-26 ianuarie - 7 ore în urmă
Artistul fotograf băimărean Tudorel Ilie a lansat la Madrid expoziția „Comorile României din Patrimoniul Cultural Mondial UNESCO” - 7 ore în urmă
Artistele plastice Anamaria Stanciu și Ioana Alexandra Sas vă invită să admirați expoziția „Contraste și corelații” - 10 ore în urmă
Baia Sprie oferă cele mai variate alternative de a-ți petrece timpul liber în anotimpul rece - 11 ore în urmă
La CUNBM: Prof. dr. Ion Copoeru va susține conferința „Întâlniri în sălbăticie. Un cadru conceptual pentru a investiga interacțiunile om-animal” - 12 ore în urmă
De Mica Unire: Atelierul „Domnul Cuza și Sultanul. Cum citim sursele istorice?”, la Muzeul de Istorie din Baia Mare - 12 ore în urmă
Prof. Marius Voinaghi: Despre teste standardizate - 15 ore în urmă
Trei ierarhi au sfințit biserica Mănăstirii Budești de sărbătoarea închinată Sfinților Împărați Constantin și Elena
Marți, 21 mai, de sărbătoarea închinată Sfinților Împărați și întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa, Elena, trei Ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului avându-i invitați ca oaspeți de seamă pe Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale și pe Preasfințitul Părinte Nectarie de Bretania, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale, au sfințit biserica de lemn a Mănăstirii Budești din județul Maramureș.
„Mănăstirea Budeşti din localitatea cu acelaşi nume, din Maramureşul Voievodal, a avut o existenţă în istorie îndelungată. Se pare că a fost de secol XIV, împreună cu Mănăstirea Peri, cu Mănăstirea Bârsana, cu Mănăstirile Giuleşti şi Budeşti. Este sigur că la 1690 Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul a prezidat la Mănăstirea Budeşti, pentru că nu avea voie să aibă reşedinţă în interiorul cetăţii sau oraşului, ci extra muros, şi atunci episcopii ortodocşi aveau reşedinţe la mănăstiri şi schituri şi a făcut un sobor aici la Budeşti, care era reşedinţă episcopală, cu protopopii, luînd anumite decizii.
Deci, este consemnată la acea dată existenţa mănăstirii istorice. Ea a dispărut în vitregiile vremii, cum au dispărut cele 150 de mănăstiri şi schituri din Transilvania şi n-a putut reînvia până când Dumnezeu a hotărât venirea vremii. Asta s-a întâmplat în 1994, când la dorinţa preotului, a credincioşilor şi a unui creştin de iniţiativă s-au pus bazele unui schituleţ, nu pe locul pe care a fost vechea mănăstire, undeva sub poalele Gutâiului, ci aici, la 7 km distanţă de centrul localităţii şi la 50 km distanţă de municipiul Baia Mare.
Vechiul schit, care a început în 1944, prin punerea pietrei de temelie, noi am pus piatra de temelie în 4 iunie 1994, a continuat cu construirea unei bisericuţe modeste, a unei căsuţe modeste şi a unui turn clopotniţă, la fel de modest. Au fost executate de părintele Vichentie, care a venit de la Vâlcea, de la Schitul Pătrunsa. Era fiu al Maramureşului şi au durat aceste construcţii până în 2006, când, într-un accident fatal, în Săptămâna Sfintelor Pătimiri, a făcut ca părintele Vichentie să plece la Domnul. Atunci a venit părintele Mihail Bud, fiu al Rohiei, a fost hirotonit de Înaltpreasfinţitul Justinian preot şi a fost numit stareţ.
Aşa a pornit rectitorirea mănăstirii şi înfrumuseţarea şi înnobilarea ei. N-au fost clădiri acelea reprezentative. În 2012 schitul a fost ridicat la rang de mănăstire cu destinaţia de călugări şi a fost aprobată de Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului. Părintele Mihail a reabilitat casa monahală, în 2010-2016. În 2016 a pornit şi construirea bisericii, a desfăcut biserica veche şi a construit o biserică nouă minunată din localitatea Budeşti, după proiectul vechii biserici monument UNESCO, care este de la 1620, de secol XVII, şi arhitectul Cordoş, care este arhitectul ansamblului monahal, a ţinut să facă ocopie a acelei biserici istorice şi valoroase, adăugându-i un pridvor. Apoi a înnobilat casa, a construit un alt turn clopotniţă şi, iată, evenimentul sfinţirii. A fost pictată în tehnica bisericilor străvechi, de două familii de pictori, una de la Bucureşti şi una de la Alba Iulia, şi este în tenta bisericilor istorice, bisericilor maramureşene, ea fiind în stil maramureşean şi o adevărată catedrală. Iată evenimentul cel mare al sfinţirii, la 30 de ani de la punerea pietrei de temelie, deci sunt trei decenii.
S-a editat şi o scurtă monografie, atât cât este istoria şi cât au găsit date şi bucuria şi solemnitatea evenimentului sfinţirii bisericii şi a consacrării ansablului este sporită de prezenţa Înaltpreasfinţitului Mitropolit Iosif al Europei Occidentale şi Meridionale şi a Preasfinţitului Nectarie de Bretania , care este Episcop Vicar al Arhiepiscopiei pe care o păstoreşte Înaltpreasfinţitul Iosif.
Am venit să facem o bucurie părintelui stareţ Mihail, care a devenit Protosinghel, între timp, la propunerea noastră, să facem bucurie autorităţilor locale, budeştenilor, care se mândresc cu mănăstirea lor şi să apreciem faptul că drumul, care era făcut până la jumătate, în ultimele săptămâni a reuşit să ajungă până la mănăstire, mai exact până la turnul clopotniţă, să fie modernizat ca accesul să fie mai uşor. Dăm slavă lui Dumnezeu pentru frumuseţea, lumina, binecuvântarea şi sfinţenia acestei zile mari, care este o zi pentru istorie şi ctitorias însăşi este o ctitorie pentru veşnicie şi sunt pomeniţi întotdeauna la sfinţirea unei biserici ctitorii, întemeietorii, stareţii, binefăcătorii, ajutătorii şi închinătorii sfintei biserici acesteea, de acum şi până în veac. Slavă lui Dumnezeu pentru toate! Hristos a Înviat!”, a precizat PS Iustin.
Slujba de târnosire
Oficiată după toate regulile Bisericii Ortodoxe, slujba de târnosire a început în faţa bisericii, a continuat cu sfinţirea exteriorului, apoi cu intrarea solemnă în interior, cu târnosirea Sfintei Mese, prin punerea în piciorul ei a Sfintelor Moaşte de Sfinţi Mucenici, împreună cu Documentul de Sfinţire, aşezate în tub de inox, pe pat de nisip uscat, ca să nu se deterioreze, sigilate apoi cu ceară topită, sfinţirea proscomidiarului, a picturii din Sfântul Altar, a catapetesmei şi a picturii din interiorul sfântului locaş de închinare, prin ungerea cu Sfântul şi Marele Mir. Biserica a primit şi al doilea hram – „Sfântul Acoperământ al Maicii Domnului”.
Biserica a fost construită de către meșteri locali din Budești, sub coordonarea lui Ioan Ciceu, sub atenta supraveghere a arhitectului Dorel Cordoș, prin osteneala Părintelui stareț, Protos. Mihail Bud, și a obștii monahale și prin jertfa credincioșilor și a ctitorilor. Este pictată în tehnica al-secco (pictură pe pânză) și s-a realizat între anii 2022-2024 de către familia de pictori Andrei Mușat și Astrid din București și familia Ovidiu Gliga și Ioana din Alba Iulia. Mobilierul este realizat de sculptorul Viorel Mihiș din localitatea Baba, județul Maramureș. Atenția din interior cade pe iconostas, el redând autenticitatea locului. Acesta nu este sculptat, cum se obișnuiește, ci este îmbrăcat în icoane care au rame de stejar, de sus până jos. Astfel, privirile credincioșilor nu zăbovesc pe sculptură, ci pe icoană, care este fereastră spre cer. Icoanele au fost executate de pictorii care au pictat biserica.
Casa monahală, construită între anii 1998-2001, a fost refăcută în perioada 2006-2010, având o nouă arhitectură exterioară, a fost recompartimentată, fiind dotată cu toate utilitățile necesare vieții de obște. A fost ridicată pe trei nivele: demisol, parter, mansardă. Îmbrăcată cu bârne de lemn, este împrejmuită cu un pridvor, are arcade, stâlpi și chituci în stil maramureșean, cioplite de meșteri locali.
Între anii 2004-2015, la intrarea în incinta mănăstirii a fost construită o poartă cu turn clopotniță, având și un pangar. În anul 2024, turnul a fost desfăcut și s-a construit altul mult mai înalt, corespunzând noii arhitecturi a mănăstirii.
În dreapta bisericii, peste râu, a fost ridicată, între anii 2013-2015, o casă din lemn, în stil tradițional, pentru găzduirea pelerinilor. Putem vorbi aici, în străveche localitate Budeşti, de un complex monahal din lemn, în stil tradiţional maramureşean, un loc de vis, care completează salba de sfinte lăcaşuri de închinare de o frumuseţe deosebită, care beneficiază de un acces pe bandă de asfalt.
Sfânta Liturghie Arhierească
Momentul istoric al sfinţirii noii biserici a mănăstirii Budeşti a benecficiat de prezenţa a trei Ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române: Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif, Arhiepiscopul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, Preasfinţitul Părinte Nectarie de Bretania, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale.
Din sobor au făcut parte Arhim. Dr. Macarie Motogna, exarhul mănăstirilor şi schiturilor şi stareţul Mănăstirii Rohia, Pr. Vasile Aurel Pop, protopopul de Sighet, Protos. Mihail Bud, stareţul sfântului locaş, Protos. Agaton Oprişan, stareţul Mănăstirii Petrova, Protos. Iosif Petra, egumenul Mănăstirii Dragomireşti, Protos. Nifon Neamciuc, stareţul schitului Strâmtura, Protos. Ilarion Felner, egumenul Schitului Văleni, Protos. Celestin, Mănăstirea Nicolint, Caraş-Severin, Pr. Ioan Năneştean din Budeşti, Pr. Gheorghe Moldovan – Budeşti, Pr. Ioan Ardelean – Deseşti, Pr. Vasile Fodoruţ – Baia Mare, inspector social, Pr. Dumitru Farcaş – Coaş, Pr. Adrian Marc – Chechiş, Pr. Cristian Pop – Răzoare, Pr. Ioan Capolna – Sârbi, Pr. Cristian Cozma – Ocna Şugatag, Pr. Nicolae Babiuc – Călineşti, Pr. Manuel Ionuţ Crainic – Sat Şugatag, Pr.Emilian Pop – Hărniceşti, Pr. Andrei Cosmin Pop – Mara, Pr. Andrei Chira – Cavnic I, Pr.Daniel Pop – Plopiş, Pr. Cassian Gavriş – Şurdeşti, Pr. Mădălin Bontoş – Lăschia, Pr. Adrian Simion Pop – Cărpiniş, Pr. Ioan Rus – Borcut, Pr. Daniel Mociran – Baia Mare, Pr. Florin Sălăjan – Lucăceşti, Pr. Augustin Homorodan – Coruia, Pr. Florin Tămaş – Hoteni, Pr. Mihai Pricop Sălăjan – Satu Nou de Jos, Pr. Grigore Rodilă – Strâmbu Băiuţ, Pr. Mircea Prunduş – Măgura Ilvei, Pr. Adrian Bucşa – Negreşti Oaş, Pr. Marian Vasile Pop – Breb, Pr. Petru Florin Pop – Petrova, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizare, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, consilier eparhial pentru administrarea Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, Arhid. Vasile Pop, consilier eparhial pentru protocol, arhidiaconii Ierarhilor oaspeţi.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, iar la priceasnă a cântat Arhid. Vlad Verdeş.
La evenimentul religios s-a rugat împreună cu soborul un mare număr de credincioşi, mulţi dintre ei veniţi împreună cu preoţii lor.
Masa creştinească de hram şi sfinţire a fost dată de credincioşii din Budeşti, care au demonstrat o mobilizare exemplară.
Cuvântul de învăţătură a fost rostit de Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif, Arhiepiscopul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, informează Andrei Fărcaş, Redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”.
Foto: Arhid. Vasile Pop, consilier eparhial pentru protocol