Share
Trist: În unele sate maramureșene caii sunt pe cale de dispariție

Trist: În unele sate maramureșene caii sunt pe cale de dispariție

Cu ani în urmă, caii reprezentau unul dintre principalele mijloace cu care omul putea să-și lucreze pământul, aceștia fiind folosiți în diverse activități.

Astăzi, numărul cailor din satele maramureșene a scăzut considerabil, animalele fiind înlocuite cu mașinării moderne.

„În Fărcașa mai sunt doi cai. Odată cu clasa bătrână de oameni dispar și caii, pentru că cei tineri iubesc mașinile, nu iubesc agricultura, că nu-i profitabilă. Animalele nu sunt profitabile, pentru că un litru de lapte în timpul lui Ceaușescu am fost obligați să-l dăm la stat cotă după o vacă și ne-au dat prețul unui pachet de Carpați fără filtru. Acuma ca să luăm un pachet de țigări, datorită lui Stolojan și a lui Ciumara, care au adus țigări din afară, la țărani nu le ajung două găleți de lapte pentru un pachet de țigări.

La abatoare carnea și pieile sunt plătite la preț de nimic și gata, nu se mai rentează nimic. Numai în Fărcașa au fost cam 100 de cai. Încet, încet odată cu noi se gată și agricultură toată. Om ajunge de tăt om mânca din afară”, constată, cu tristețe, Dumitru C.

De asemenea, maramureșeanul spune că odată cu reducerea drastică a cailor nu mai există nici fierari. „Nu avem fierar unde să potcovim, că o murit și nu mai duce nimeni meseria. Dacă nu sunt animale nu-i rentabil. Chem pe câte unul și eu singur îl potcovesc aici acasă, bat potcoavele cum pot, n-am ce face, asta e, totul se distruge. Unde lucră calul nu poate lucra tractorul, asta-i lege, la grădini, la treburi din astea”, mai spune maramureșeanul.

L.C.H.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu