Maramureșeanul Bogdan Roman, cel mai valoros sportiv al României la categoria 13-15 ani la Campionatul Național de Taekwon-Do ITF - 10 ore în urmă
Biserica „Cuvioasa Parascheva” din Desești, singura biserică de lemn din patrimoniul UNESCO în care se slujește în mod permanent - 14 ore în urmă
Gică Hagi, decorat cu ”Steaua României” în grad de cavaler - 15 ore în urmă
Adie vântul schimbării în AUR? Claudiu Târziu se delimitează (parțial) de declarațiile lui Călin Georgescu - 15 ore în urmă
Monahul Efrem de la Mănăstirea Bixad a trecut la cele veșnice; Era maramureșean la origine - 15 ore în urmă
Ministrul Educației și Cercetării, prof. univ. dr. psih. Daniel David vine la Baia Mare - 16 ore în urmă
Sezonul vacanțelor începe cu o schimbare importantă la Wizz Air: fără bani cash la bord! - 19 ore în urmă
România blindează granițele! Importurile de carne și lapte din Ungaria, suspendate de urgență - în urmă
O nouă acțiune de donare de sânge la Seini - în urmă
Ziua în care „Deșteaptă-te, române!” a răsunat în Basarabia - în urmă
Aveți grijă ce mâncați dacă mergeți pe litoralul românesc!
În prima săptămână de la înfiinţarea Comandamentului Litoral 2019, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a desfăşurat 197 de acţiuni de control, în 182 dintre acestea constatându-se abateri de la prevederile legale, iar în urma verificărilor au fost aplicate 308 sancţiuni, din care 181 de avertismente şi 127 de amenzi, în valoare de 707.000 lei, informează ANPC, potrivit Agerpres.
Abaterile constatate în timpul verificărilor la unităţilor de prestări servicii de alimentaţie publică au fost:
- nerespectarea condiţiilor de depozitare, păstrare şi expunere la comercializare a produselor alimentare;
- nerespectarea temperaturii preparatelor culinare gătite de minimum 60 de grade Celsius;
- modificarea stării termice iniţiale, fără ca operatorul economic să fie autorizat în acest sens;
- utilizarea de materii prime cu data limită de consum depăşită, cu modificări organoleptice, fără elemente de identificare din care să reiasă încadrarea în termenul de valabilitate;
- comercializarea preparatelor alimentare neprotejate de insecte şi de praf.
În cazul unităţilor de prestări servicii nealimentare s-au constatat:
- existenţa sectoarelor de plajă fără respectarea zonei de 30% plajă de nisip fără şezlonguri;
- existenţa sectoarelor de plajă fără respectarea numărului de cabine de schimb;
- nereguli semnalate în camerele de cazare.
Și la unităţile de comercializare de bunuri alimentare s-au înregistrat probleme:
- nerespectarea condiţiilor de depozitare, păstrare şi expunere la comercializare a produselor alimentare;
- comercializarea produselor la promoţie în afara datei de valabilitate a acesteia;
- comercializarea de produse alimentare cu data limită de consum depăşită;
- comercializarea de produse fără traducere în limba română a etichetei;
- lipsa informaţiilor referitoare la ţara de origine şi calitate, în cazul legumelor şi fructelor.
În urma acţiunilor din această primă etapă a activităţii Comandamentului Litoral 2019 au fost retrase de la comercializare produse în valoare de 50.282 lei şi a fost oprită temporar prestarea serviciilor a 21 de operatori economici.