Copiii prezenți la atelierul „Șezătoare în Postul Mare” au învățat despre rochia de Rogoz, dar și despre pieptarul înfundat specific zonei Lăpușului - 11 minute în urmă
Locuri de muncă pentru cei care vor să lucreze în Spațiul Economic European - 18 minute în urmă
Centrul Rezidențial „Bunul Samarinean” din Coroieni are un nou director - 1 oră în urmă
Justiția taie, populiștii cad. Cine urmează? - 2 ore în urmă
Români la Campionatul Mondial al măcelarilor de la Paris - 2 ore în urmă
La mulți ani, Jandarmeria Română! - 2 ore în urmă
Se pun în vânzare online biletele pentru meciul ”tricolorilor” cu Austria - 13 ore în urmă
Coșmar pe stadion: Copii bătuți și amenințați cu moartea după derby-ul clujean - 13 ore în urmă
S-a stins Val Kilmer, actorul cu roluri memorabile în ”Top Gun”, ”The Doors” și ”Batman Forever” - 16 ore în urmă
Cinci minore românce, Jean-Claude Van Damme și un scandal care cutremură lumea filmului - 17 ore în urmă
Baia Mare, orașul peisajelor de poveste
Privind orașul Baia Mare, de jur împrejur, îl poți asemui cu un amfiteatru în toată splendoarea lui. Poeți, scriitori și pictori au fost inspirați de natura generoasă și formele lui de relief.
Unul dintre traseele preferate ale băimărenilor este acela care duce la Mănăstirea „Sfânta Maria.” Din Piața Minerilor se urcă o stradă abruptă. Ajunși la destinație, se intră pe o poartă maramureșeană, unde te întâmpină o livadă de pruni, o vie și alei șerpuite de flori. Urcând treaptă cu treaptă, ai senzația că ești mai aproape de Dumnezeu. Te însoțesc cele paisprezece cruci de lemn și basoreliefurile biblice. Grota-capelă de lângă mănăstire este dedicată Fecioarei Maria. Cei care aleg acest traseu au o dublă satisfacție. În acel loc sfânt, nu ai cum să nu te încarci de credință și curățenie sufletească. Apoi, îți lași ochii de capul lor, să admire orașul Baia Mare văzut de sus.
Panorama amplă încântă privirea cu Centrul istoric în toată splendoarea lui. Izul orașului de altădată este purtat pe calea vântului până la mănăstire. Se poate distinge Biserica Reformată, Biserica Sfântul Nicolae, Biserica Romano-Catolică, Teatrul Municipal, Catedrala Ortodoxă. Cel mai impunător, rămâne Turnul lui Ștefan și istoria lui zbuciumată.
Pentru cei trecuți de prima tinerețe, traseul se oprește la mănăstire. Ceilalți, își continuă itinerarul spre Vest, pe Dealul Crucii, spre Grota Mare.
Mișcarea în natură joacă un rol major, producând schimbări fizice și psihice pozitive. Este sănătate curată pentru inimă și creier.
Lăcrimioara ZOTA