Revelionul băimărenilor: Concert și foc de artificii cu ocazia trecerii în anul 2025 - 3 ore în urmă
Omagiu lui Mihai Borodi – o seară dedicată artei și frumosului la Muzeul Etnografic al Maramureșului „Francisc Nistor” din Sighetu Marmației - 7 ore în urmă
Masca de sărbătoare din Maramureș – element remarcabil al teatrului popular - 7 ore în urmă
Noaptea trecerii dintre ani la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare - 7 ore în urmă
„Dulcele copilăriei” și alte povești culinare: Ateliere gastronomice la Muzeul Satului Maramureșean din Sighetu Marmației - 9 ore în urmă
Peste 20 de cupluri din Târgu Lăpuș au sărbătorit nunta de aur - 10 ore în urmă
Slujire arhierească la Catedrala Sfântului Iosif Mărturisitorul din Sighet - 12 ore în urmă
Bastionul Măcelarilor, simbol reprezentativ al orașului Baia Mare - în urmă
„Luna neagră” de pe 31 decembrie, fenomen astronomic spectaculos - în urmă
Personalități maramureșene de ieri și de azi, născute în luna decembrie – Vasile Chindriș - în urmă
Băimăreanul Liviu Pop a dat alarma în cinci județe, după city-break-ul care l-a dus și în Veneția
Liviu Pop e consilier superior în cadrul departamentului Transporturi Publice și Protecție Civilă din cadrul Primăriei Baia Mare, iar pe linie sindicală este secretar general al Filialei maramureș a Cartel Alfa. De curând are și calitatea de auto-izolat la domiciliu, după ce a dat alarma la Direcțiile de Sănătate Publică din cinci județe. Adică de acolo de unde erau cei 52 de turiști plecați într-un city-break în Italia: câte 20 din Maramureș și Satu Mare, restul din Sălaj, Bistrița-Năsăud și Cluj.
Băimăreanul, împreună cu soția, a plecat din Baia Mare cu autocarul vineri, 21 februarie, la ora 05.00 dimineață. Dar abia la întoarcere, pe când erau în Slovenia, au primit notificări de la Ministerul Afacerilor Externe cu privire la carantina din Italia. Cam târziu, căci – nefiind avertizați – au profitat de faptul că au fost cazați la o distanță accesibilă față de Veneția, așa că au mers și au vizitat-o vreo trei ore. N-ar fi făcut-o dacă ar fi fost avertizați; mai mult, nici nu ar fi plecat în city-break.
„La plecarea din țară nu s-a știut nimic, nimeni nu a anunțat nimic. De ce MAE nu a emis atenționare de călătorie? Dacă știam, în mod evident nu plecam în excursie. Am primit prin SMS informarea pe drumul de întoarcere, când ne aflam deja în Slovenia. Având experiență în Protecția Civilă, am cerut tuturor colegilor din autocar să facem o listă, pe care am trimis-o ulterior la dr. Rareș Pop, directorul DSP Maramureș. El nu fusese anunțat de către structurile centrale de situație, așa cum era normal,. A aflat de la mine, când i-am trimis tabelul. Am revenit acasă luni dimineața la ora 5.00, dar nu am mers la serviciu, ci am intrat automat în autoizolare, conform procedurii. Eu am comunicat situația și șefului de bloc. Dacă ies, o fac cel mult până la debara, și acolo merg cu mânuși. Am înțeles că primele două, trei zile sunt cele mai importante. Noi am trecut cu bine. Cred că lumea inventează prea mult și se ajunge la panică. Cetățenii trebuie să fie mai responsabili, zic eu. Iar cei care se întorc în țară să nu evite procedurile impuse” – a povestit Liviu Pop (C.Ț.)