Share
Cheile Babei din Maramureș au fost declarate monument al naturii

Cheile Babei din Maramureș au fost declarate monument al naturii

Accesul la Cheile Babei se face din satul Baba, de unde le provine şi numele. Cheile Babei încep de la ieșirea din satul Poiana Blenchii și se termină în județul Maramureș, în satul Baba. Cheile Babei reprezintă una dintre ariile protejate ale judeţului Maramureş, fiind amplasate în Podişul Someșan, în sudul judeţului.  Ele se află la aproximativ doi kilometri de sat şi se întind pe 15 hectare, având doar un kilometru lungime. În anul 1977, ele au fost declarate rezervaţie naturală de tip geologic înscriindu-se, astfel, în categoria a treia a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii. Mai mult, cheile au fost declarate monument al naturii.

Cheile Babei sunt chei epigenetice şi au fost săpate de către pârâul Poieni. Sunt un sector de îngustare, format în timpul străbaterii calcarelor epicontinentale eocene. Au fost declarate arie protejată, în special pentru a se conserva diversitatea biologică. Versantul din dreapta are o mică pădure pe el, dar şi stânci de calcar, din loc în loc. Pe de altă parte, versantul din stânga este unul stâncos, care are câteva cariere produse de exploatarea calcarului pentru obţinerea varului.

Din centrul Cheilor Babei se traversează pârâul Poiana în zona parcării largi de la limita județelor Maramureș și Sălaj, urmărind aproximativ 300 de metri înspre amonte, un spectaculos diverticul, numit Vâlceaua Dracului, spre E. În versantul din dreapta al Cheilor, Babeiexista  e o mică formațiune carstică, cu un șipot de apă potabilă cristalină.

Lăcrimioara ZOTA


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu