Concertul de pricesne „Ierusalimul lui Iisus în inimile noastre” va avea loc în Vișeu de Jos în Duminica Floriilor - 19 minute în urmă
Festivalul Primăverii Băimărene: Distracție în acest weekend la Baia Mare Value Centre - 35 minute în urmă
Conferinţa ”Terapia prin «lumină vie»” plus o lansare de carte la Biblioteca Județeană - 46 minute în urmă
Pe simezele Galeriei de Artă UAP Baia Mare puteți admira expoziția „ÎNVIEREA” - 51 minute în urmă
Cea de-a II-a ediție a Masterclass-ului de muzică psaltică va avea loc la Mănăstirea Nicula în perioada 15-18 mai - 2 ore în urmă
Webinare organizate de ANAF în aprilie pe tema Declarației unice - 2 ore în urmă
Sighetu Marmației, șantier deschis: străzi întregi intră în reabilitare - 2 ore în urmă
Georgiana Pascu, eroina din România premiată de Melania Trump în SUA - 3 ore în urmă
„La porțile cerului”: Concert de pricesne și cântări religioase la biserica din Buciumi - 3 ore în urmă
Laleaua pestriță montană a înflorit mai devreme în Cheile Lăpușului - 3 ore în urmă
Frumusețile Maramureșului: Barza neagră, făptura grațioasă care face multă cinste Cheilor Lăpușului. Informații inedite (GALERIE FOTO)
E știut faptul că aria naturală desfășurată în jurul Cheilor Lăpușului dezvăluie frumuseți naturale nebănuite pentru cei care nu obișnuiesc să ia la pas perimetrul. Una din minunății este barza neagră sau Ciconia nigra.
Ea a apărut recent în zonă, în urmă cu câțiva ani, iar periplul ei în areal a fost imortalizat de rangerul Viorel Coroian, un iubitor și, totodată, promotor al arealului. Reprezentanții asociației care administrează cheile au venit cu explicații referitoare la această specie… specială.
„Vorbim de o pasăre absolut spectaculoasă. Dimensiunea aripilor este de 173-205 cm și are o înălțime de până la 1,05 metri. Este o specie evazivă, retrasă, care cuibărește în habitate nederanjate.Evită complet prezența umană, astfel că și cele mai mici intervenții (în special activități în zona cuibului) la începutul perioadei de reproducere (dar nu numai), pot avea efecte catastrofale asupra succesului de cuibărit.
Cuiburile sunt de dimensiuni mari, construite din crengi și căptușite cu iarbă și mușchi. Cuiburile sunt refolosite (adesea de către aceiași pereche) ani la rândul. Uneori ocupă cuiburi de mari dimensiuni ale păsărilor răpitoare. Cuiburile sunt amplasate pe arbori bătrâni și înalți, deseori la o înălțime considerabilă (10-20 de metri), stânci sau alte suporturi similare. În România, estimările arată o populație de aproximativ 415 – 800 de perechi cuibăritoare”, conform reprezentanților asociației.
C.Ț.
Foto – Viorel Coroian