Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 13 ore în urmă
17 zile libere în 2025 pentru angajații din România - 14 ore în urmă
În a treia zi de Crăciun, ierarhii maramureșeni au slujit la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare - 15 ore în urmă
În a doua zi de Crăciun, în Bogdan Vodă, pe Valea Izei, s-a organizat joc - 16 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Între Trecut și Viitor – Reflecții la cumpăna dintre ani - 17 ore în urmă
Diana Topan și Dorin Filip au lansat cântecul „Dragoste, parfum de floare rară” - 17 ore în urmă
Apel umanitar: O familie din Săcălășeni are nevoie de sprijin după ce locuința i-a fost grav afectată de un incendiu - în urmă
Echipa de robotică a liceului „George Barițiu” Baia Mare, pe podium la prima etapă din cadrul competiției First Tech Challenge Romania - 1 zi în urmă
Opt ani de la întronizarea Preasfinţitului Părinte Iustin ca Episcop al Maramureșului și Sătmarului - 1 zi în urmă
La Sighetu Marmației debutează Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Marmația” - 1 zi în urmă
Imagini inedite: Un ursuleț din Munții Rodnei merită cu prisosință medalia de aur pentru proba de sprint. Rangerii cred că a trecut iarna singur (VIDEO)
Reprezentanții Parcului Național Munții Rodnei au surprins, la sfârșitul lunii trecute, un ursuleț zburdând, nestingherit prin sălbăticie, arătându-ne, parcă, faptul că, uneori, tocmai noi, oamenii, suntem cei care stricăm peisajele naturale.
Imaginile video au fost realizate de Ioan Muntean, șeful pazei administrației parcului și au fost postate pe pagina de Facebook a acestuia, ba chiar a fost distribuită de Romsilva.
Cei de la Romsilva au decretat că micul ursuleț ar merita medalia de aur pentru proba de sprint, pe care a ales să o parcurgă sub creasta pricipală a masivului Rodnei. Rangerul a apreciat că ursul din imagine este juvenil, cu un comportament tipic de sălbăticie, care, cel mai probabil, a fost lăsat de mamă anul trecut și a trecut iarna singur. Filmarea a fost făcută în zona de protecție strictă din parc, unde nu sunt surse de perturbare.
Pentru a evita conflictele cu urșii în timpul drumețiilor, turiștii sunt sfătuiți să facă zgomot, să nu lase deloc resturi de mâncare în urma lor, să nu hrănească urșii și păstreze distanța.
ℹ️ În România, unde există una dintre cele mai dezvoltate populații de urs din Europa, urșii trăiesc în pădurile din zona montană a lanțului carpatic.
ℹ️ Urșii au habitatul în pădurile întinse și liniștite de munte și cele dese din zonele deluroase, având un teritoriu larg care include zone dense, unde își amenajează vizuina sau culcușul de iernat, unde se retrage în timpul somnului de iarnă.
ℹ️ În căutarea hranei, urșii fac deplasări lungi, folosindu-și toate simțurile dezvoltate, în special cel oflactiv.
ℹ️ Urșii sunt animale omnivore, hrana lor fiind vegetală, dar și de origine animală, de la pești, cervide, mamifere mici, până la păsări sau ouă de păsări și insecte.
ℹ️ Parcul Național Munții Rodnei, unul din cele 22 de parcuri naționale 🇷🇴 și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor-Romsilva, este al doilea parc național din țară ca suprafață, cu peste 47.000 de hectare, fiind situat în partea de nord a țării, în județele Maramureș și Bistrița-Năsăud.
Este bine de știut faptul că Parcul Național Muntii Rodnei cuprinde o parte a Munților Rodnei și are o faună bogată, între care se regăsesc capra neagră, cerbul carpatin, căpriorul, mistrețul, ursul, lupul, râsul, marmota, bursucul, jderul de copac, cocoșul de mesteacăn, cocoșul de munte sau acvila de munte.
C.Ț.
Video – Ioan Muntean / Romsilva – Parcul Național Munții Rodnei
URS JUVENIL – PARCUL NATIONAL MUNTII RODNEI
🥇Medalia de aur pentru proba de sprint merge azi la acest urs 🐻pe care unul din rangerii de la Parcul Național Munții Rodnei l-a surprins cu ,,tehnica de buzunar” 📱 sub creasta principală a masivului Rodnei.Rangerul🙆♂ apreciază că ursul din imagine este juvenil, cu un comportament tipic de sălbăticie🐾, care, cel mai probabil, a fost lăsat de mamă anul trecut și a trecut iarna singur. Filmarea 📱a fost făcută zilele trecute în zona de protecție strictă din parc ⛔ unde nu sunt surse de perturbare.❗Pentru a evita conflictele cu urșii în timpul drumețiilor, turiștii sunt sfătuiți să facă zgomot 📢, să nu lase deloc resturi de mâncare în urma lor 🚯, să nu hrănească urșii și păstreze distanța.ℹ️ În România, unde există una dintre cele mai dezvoltate populații de urs din Europa, urșii trăiesc în pădurile din zona montană a lanțului carpatic.ℹ️ Urșii au habitatul în pădurile întinse și liniștite de munte și cele dese din zonele deluroase, având un teritoriu larg care include zone dense, unde își amenajează vizuina sau culcușul de iernat, unde se retrage în timpul somnului de iarnă.ℹ️ În căutarea hranei, urșii fac deplasări lungi, folosindu-și toate simțurile dezvoltate, în special cel oflactiv.ℹ️ Urșii sunt animale omnivore, hrana lor fiind vegetală, dar și de origine animală, de la pești, cervide, mamifere mici, până la păsări sau ouă de păsări și insecte.ℹ️ Parcul Național Munții Rodnei, unul din cele 22 de parcuri naționale 🇷🇴 și naturale administrate de Regia Națională a #Pădurilor – #Romsilva, este al doilea parc național din țară ca suprafață, cu peste 47.000 de hectare, fiind situat în partea de nord a țării, în județele Maramureș și Bistrița-Năsăud.ℹ️ Romsilva – Parcul National Muntii Rodnei cuprinde o parte a Munților Rodnei și are o faună 🐾🐾🐾 bogată, între care se regăsesc ‼️ capra neagră, cerbul carpatin, căpriorul, mistrețul, ursul, lupul, râsul, marmota, bursucul, jderul de copac, cocoșul de mesteacăn, cocoșul de munte sau acvila de munte.🙏Credit Video: ing. Muntean Ioan***English: A young Brown Bear was seen by one of the rangers within Rodna Mountains National Park in #Romania#DezvoltareDurabilă #AriiProtejate #ConteazăPentruViitor #România #Rodna #urs #brownbear #cinegetica #fauna
Gepostet von Regia Nationala a Padurilor – Romsilva am Mittwoch, 27. Mai 2020