Share
Minunile naturii în Munții Rodnei

Minunile naturii în Munții Rodnei

Drumeții care aleg să își încarce bateriile zilele acestea în Parcul Național Munții Rodnei au parte de un adevărat spectacol, oferit de natură. La fiecare pas, peisajele de poveste se lasă descoperite. Se spune că Muntii Rodnei sunt cei mai solicitanți din țară, altitudinile lor fiind greu de străbătut. Cu toate acestea, iubitorii de munte și de frumusețe sălbatică aleg traseele acestor munți, indiferent de dificultatea urcării. Vara este superbă în munți, iar o drumeție în care să vă bucurați de liniștea înălțimilor, dar și de cadre de poveste, poate fi alegerea perfectă pentru a vă deconecta de la agitația orașului și a vă încărca bateriile în acest weekend.

Cu o suprafață de peste 47.000 de hectare, Parcul Național Munții Rodnei reprezintă una dintre cele mai întinse arii protejate din Carpații Orientali, fiind al doilea cel mai mare parc național din România. A fost înființat în anul 1990 în jurul rezervației naturale Pietrosu Mare (constituită încă din 1932), și are ca scop conservarea speciilor de faună și floră și păstrarea geologiei și geomorfologiei specifice. În pădurile de molid se văd urmele ursului și ale cerbilor și se aud trilurile ciocănitorilor. Cu munții în fundal, herghelii de cai liberi și voioși  aleargă pe pășunile verzi care contrastează cu albul celor mai înalte creste. Între apele Someșului Mare, Vișeului și Bistritei, străjuiți de vârfurile Pietrosul, Ineu, Ineut si Rosu, Muntii Rodnei oferă o reprezentație spectaculoasă. Impactul ghețarilor este vizibil și în prezent, prin numeroasele forme care dau originalitate peisajului: lacuri glaciare, văi si piscuri. De-a lungul timpului s-au format 23 de lacuri alpine mai mici sau mai mari, unele dintre ele mai cunoscute datorită apropierii de traseele turistice – Lala Mare, cel mai întins și mai frumos din Rodnei, Lala Mică, Stiol, Iezerul Pietrosului și Tăurile Buhăiescu, cel mai adânc lac din acești munți.

Parcul Național Munții  Rodnei cuprinde mai multe rezervații create pentru a ocroti flora si fauna alpină. Între acestea, rezervația științifică Pietrosul Mare găzduiește specii rare cum ar fi: floarea de colt, sângele voinicului. Pâlcurile mari de jnepeni sunt populate de cocoși de mesteacăn, acvile de munte și marmote, iar dacă sunteți norocosi, în bazinul superior al Văii Fântânei puteți vedea zveltele si neobositele capre negre.

 

Lăcrimioara ZOTA


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu