Artă și credință la Târgu Lăpuș: Festivalul de Pricesne „Lumină din Lumină” și expoziția „Din Jertfă, Lumină” vor avea loc duminică, 6 aprilie - 15 minute în urmă
Senator cu opt clase și două dosare penale? România, țara tuturor posibilităților - 1 oră în urmă
„Nedumeriții” Dan Țuțu și Cristi Manolescu aduc stand-up comedy la Baia Mare - 3 ore în urmă
Parada Absolvenților: O nouă tradiție sau doar o vorbă în vânt? - 3 ore în urmă
Ai bani, primești voucher de vacanță. N-ai bani, ….asta e! - 3 ore în urmă
Regina Maria schimbă stăpânul – sănătate privată cu acționariat străin - 3 ore în urmă
Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului - 3 ore în urmă
Trei nominalizări pentru ”Tricolorul lunii martie” - 11 ore în urmă
Când nesimțirea devine principiu moral - 13 ore în urmă
Ziua Porților Deschise la Jandarmeria Maramureș - 14 ore în urmă
Satul Breb, calificat în etapa internațională a competiției Best Tourism Villages 2024
La invitația Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Consiliul Județean Maramureș a elaborat documentele de candidatură în vederea înscrierii satului Breb în cadrul competiției Best Tourism Villages 2024, organizată sub egida Organizației Mondiale a Turismului.
Competiția constituie o inițiativă globală de evidențiere a acelor sate unde turismul constituie un instrument de conservare a patrimoniului cultural tangibil și intangibil, de celebrare a diversității, de protejare a biodiversității și de sporire a oportunităților disponibile la nivel local.
În procesul de evaluare se punctează următoarele criterii de selecție: resursele culturale și naturale, promovarea și conservarea resurselor culturale, durabilitate economică, socială și de mediu, dezvoltarea turismului și integrarea lanțului valoric, guvernanța și prioritizarea turismului, infrastructură și conectivitate, sănătate, siguranță și securitate, materiale de prezentare (video, imagini).
În urma evaluării naționale, satele Breb din Maramureș, Vânători-Neamț din județul Neamț și Jurilovca din județul Tulcea au obținut punctajul necesar pentru calificarea în etapa internațională, acestea fiind propunerile transmise de România către OMT. De asemenea, vor fi transmise și trei sate care au participat la etapa mondială în anul 2023 și anume: Polovragi din județul Gorj, Eibenthal din județul Mehedinți şi Gura Siriului din județul Buzău.
În cadrul competiției mondiale, destinațiile românești vor avea șansa de a fi desemnate Best Tourism Villages sau de a fi incluse în Programul Upgrade, prin care vor beneficia de suport din partea OMT și a partenerilor pentru îmbunătățirea domeniilor de activitate care, în urma evaluării, au fost identificate ca fiind mai puțin dezvoltate.
Dacă va fi selectat printre destinațiile câștigătoare sau printre cele incluse în programul Upgrade, satul Breb va obține vizibilitate și recunoaștere internațională ca exemplu remarcabil de destinație de turism rural, devenind parte a unei rețele globale care include experți, parteneri publici, dar și parteneri privați din domeniul promovării turismului pentru dezvoltare rurală.
Foto: Gabriel Motica